Najnovije vijesti

Agrometeorološka prognoza od 6. do 12.11.2023. godine

06/11/2023 | objavio Radio Gradačac
Agrometeorološka prognoza od 6. do 12.11.2023. godine
FBiH/BiH

Prema aktuelnim prognostičkim kartama, do sredine sedmice zadržaće se promjenjivo vrijeme, uz povećanu naoblaku i povremene slabije padavine. Sa poslijepodnevnim satima u srijedu, fronta će odmaći dalje ka jugoistoku i u četvrtak 09. novembra izgledne su stabilnije vremenske prilike, potom u petak ponovo prolazno pogoršanje, sa više padavina u Hercegovini i istočnoj Bosni. Za vikend postepena stabilizacija.

Temperaturni režim djelimično će se promijeniti. Početkom sedmice minimalne jutarnje vrijednosti kretaće se od 5 do 9 u unutrašnjosti, u Hercegovini i na sjeveru Bosne od 9 do 12 °C. Maksimalne dnevne od 12 do 16 u većem dijelu zemlje, na krajnjem jugu i u Posavini do 20 °C. Od četvrtka osjetno hladnija jutra i temperature u skladu sa kalendarom. Minimalne vrijednosti između 0 i 4, na jugu do 6 °C, uz postepeni, blagi porast do kraja sedmice. Danju također hladnije, naročito za vikend, ovisno o povećanoj oblačnosti ili dužem zadržavanju magle, maksimalne dnevne temperature od 6 do 10 u Bosni, u Hercegovini do 12 °C.

U narednom periodu još uvijek nema veće opasnosti od pojave mraza, izuzev na planinama i visoravnima centralne, istočne i jugozapadne Bosne, gdje postoji vjerovatnoća za kratkotrajne, jutarnje, negativne temperature zraka pri tlu, osobito drugog dana vikenda.

Sa prispjelim padavinama, ozimine posijane u optimalnim rokovima imaće povoljnije uslove za nicanje i početne faze razvoja, a planirani radovi na otvorenom, uz prognozirane vremenske prilike i nakon prosušivanja zemljišta, većim dijelom sedmice provodiće se nesmetano, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH (FHMZ BiH).

Radio Gradačac / FHMZ BiH

Comments are closed.

YouTube