Najnovije vijesti

Agrometeorološka prognoza od 6. do 12.12.2021. godine

06/12/2021 | objavio Radio Gradačac
Agrometeorološka prognoza od 6. do 12.12.2021. godine
FBiH/BiH

Prema prognostičkim kartama, početkom sedmice preovladavaće promjenljive vremenske prilike, sa kišom u Hercegovini, sjevernoj i sjeverozapadnoj Bosni. U centralnoj i istočnoj Bosni očekuje se susnježica i snijeg. Sa djelimičnom stabilizacijom, od utorka 07.12. osjetnije će zahladniti.

Jači jutarnji mrazevi izgledni su u srijedu, kada se očekuju negativne temperature u gotovo cijeloj zemlji, sa izuzetkom krajnjeg juga. U Hercegovini će biti od -2 do 3, na sjeveru Bosne od -6 do -2, u centralnoj i istočnoj Bosni od -8 do -5, na visoravnima zapadne, jugozapadne i istočne Bosne, moguće i do -10 °C.

Od četvrtka 09.12. padavine će biti intenzivnije u Hercegovini, Krajini, jugozapadnoj i centralnoj Bosni. U Posavini, Semberiji i istočnoj Bosni, očekuju se manje količine u odnosu na ostatak zemlje.

Sa narednim vikendom, uz blago zatopljenje, jutarnje temperature zraka kretaće se od -2 do 0 u centralnoj i istočnoj Bosni, na sjeveru Bosne do 2 °C, u Hercegovini do 7 °C. Krajem sedmice, danju u Bosni maksimalne temperature do 6, u Hercegovini do 10, na krajnjem jugu do 12 °C.

Ozimine posijane u optimalnim rokovima, zahvaljujući formiranom sniježnom pokrivaču, nastaviće nesmetan razvoj i postepeno ulaziti u period zimskog mirovanja, saopćeno je iz Federalnog hdrometeorološkog zavoda (FHMZ).

Radio Gradačac / FHMZ

Comments are closed.

YouTube