Najnovije vijesti

Agrometeorološka prognoza od 7. do 13.02.2022. godine

07/02/2022 | objavio Radio Gradačac
Agrometeorološka prognoza od 7. do 13.02.2022. godine
FBiH/BiH

Prema aktuelnim sinoptičkim kartama, početkom sedmice izgledne su nestabilne vremenske prilike praćene povećanom naoblakom i padavinama, u centralnoj, istočnoj, zapadnoj Bosni i na sjeveru Hercegovine, sa snijegom na planinama, u dolini Neretve, na krajnjem jugu i u Posavini sa kišom. Od utorka 08.02. slijedi postepeni prestanak padavina, uz porast temperatura zraka sredinom sedmice. Nova promjena vremena očekuje se narednog vikenda. Više padavina prognozira se u centralnoj i zapadnoj Bosni, manje na jugu i na sjeveru zemlje.

Temperaturni režim djelimično će se promijeniti. Na samom početku sedmice toplije i u jutarnjim satima i danju, potom u utorak i srijedu 08. i 09.02., nakon prolaska pogoršanja i vedrijih noći, izgledni su jači jutarnji mrazevi sa temperaturama zraka do -6 u Bosni, u Hercegovini i Semberiji do 3 °C. Dnevne temperature će postepeno rasti i sredinom sedmice maksimalne vrijednosti će dostići u većem dijelu zemlje između 6 i 8, na jugu i na sjeveru od 10 do 13 °C. Narednog vikenda, sa padavinama slijedi zahlađenje i temperature će biti primjerenije ovom dijelu godine.

Sa kišom i porastom temperatura zraka sredinom sedmice, topljenjem postojećeg i formiranjem novog sniježnog pokrivača, rezerve vode u tlu će porasti. Ozimine će nastaviti prezimljavanje u povoljnim uvjetima, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

Radio Gradačac / FHMZ

Comments are closed.

YouTube