Najnovije vijesti

Agrometeorološka prognoza od 7. do 13.08.2023. godine

07/08/2023 | objavio Radio Gradačac
Agrometeorološka prognoza od 7. do 13.08.2023. godine
FBiH/BiH

Protekli vikend donio nam je predah od vrućina i osvježenje u vidu kiše i pljuskova sa grmljavinom koji su lokalno bili izraženiji. Najviše kiše izmjereno je na jugozapadu, jugu i istoku zemlje.

Početkom sedmice, odmicanjem poremećaja dalje na istok uslijedit će postupno smirivanje vremena no nestabilnosti će biti i dalje u većem dijelu Bosne gdje će zbog povećane naoblake postojati uslovi za povremene pljuskove. U Hercegovini će biti sunčano. Temperatura zraka će biti ispod višegodišnjeg prosjeka za august mjesec. Jutra i noći će biti svježije uz minimalne temperature ispod 10°C. Najniža jutarnja temperatura zraka će se kretati između 8 i 13°C na jugu do 18°C, a najviša dnevna između 20 i 24°C, na jugu do 28°C.

Od srijede 09.08. pa prema kraju sedmice, jačanjem anticiklone uslijediti će stabilizacija vremena uz dosta sunca. Temperatura zraka ponovno će znatnije porasti pa će u drugoj polovini gotovo sigurno biti i vrućih dana. Temperature će dosezati uobičajene vrijednosti, krajem sedmice od 28°C do 34°C u Bosni, do 37°C u Hercegovini.

Razvoj jarih ratarskih kultura kao i povrtlarskih, voćarskih i vinogradarskih odvijat će se u nešto povoljnijim vodnim i temperaturnim uslovima, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

Radio Gradačac / FHMZ

Comments are closed.

YouTube