Najnovije vijesti

Agrometeorološka prognoza od 7. do 13.11.2022. godine

07/11/2022 | objavio Radio Gradačac
Agrometeorološka prognoza od 7. do 13.11.2022. godine
FBiH/BiH

Nakon kišovitog vikenda, tokom cijele sedmice, pod uticajem anticiklone, izgledne su stabilne vremenske prilike, sa prohladnim, mjestimično maglovitim jutrima i uz postepeno zatopljenje danju.

Temperature će i dalje zadržati relativno visoke pozitivne vrijednosti. Minimalne jutarnje kretaće se od 4 do 7 u većem dijelu Bosne, u Posavini i Hercegovini od 8 do 12 °C. Maksimalne dnevne, u unutrašnjosti pretežno od 10 do 14, na sjeveru i jugu od 16 do 19 °C. U Bosni bi porast dnevnih temperatura mogao biti usporen dužim zadržavanjem magle. U narednom periodu još uvijek nema veće opasnosti od pojave mraza, izuzev na planinama i visoravnima, gdje postoji mala vjerovatnoća za kratkotrajne, jutarnje, negativne temperature zraka pri tlu.

Nakon padavina i porasta sadržaja vode u zemljištu, ozimine posijane u optimalnim rokovima imaće povoljnije uslove za nicanje i početne faze razvoja, a planirani radovi na otvorenom, uz prognozirane vremenske prilike, mogu se provoditi bez većih zastoja, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

Radio Gradačac / FHMZ

Comments are closed.

YouTube