Najnovije vijesti

Agrometeorološka prognoza od 8. do 14.01.2024. godine

08/01/2024 | objavio Radio Gradačac
Agrometeorološka prognoza od 8. do 14.01.2024. godine
FBiH/BiH

Prema aktuelnim kartama prognostičkih modela, pogoršanje vremenskih prilika koje je kulminiralo u dane vikenda, postepeno će odmicati na istok Evrope i do sredine sedmice, sa povećanom naoblakom, izgledne su povremene, slabije snježne padavine, pretežno u Bosni.

Uz temperature zraka koje će biti u skladu sa kalendarom, ne suviše visok snježni pokrivač zadržavaće se na tlu i u nižim predjelima. Na planinama centralne Bosne, na sjeveru Hercegovine i u dijelu Krajine očekuju se više vrijednosti u odnosu na ostatak zemlje.

U najhladnijem periodu od početka zime, minimalne jutarnje temperature kretaće se od -8 do -3 u Bosni, u Hercegovini do 3 °C, ove vrijednosti mjestimično će biti i niže za par stepeni, osobito na visoravnima centralne, istočne i zapadne Bosne. Danju će također biti hladno, uz mogućnost cjelodnevnih negativnih temperatura u Bosni, u Hercegovini sa maksimalnim vrijednostima između 4 i 7 °C.

U drugom dijelu sedmice izgledne su stabilnije vremenske prilike, sa blagim porastom dnevnih temperatura koje će na izmaku vikenda, u gotovo cijeloj Bosni i Hercegovini biti pozitivne i kretaće se između 1 i 5 °C. Jutra i dalje vrlo hladna, sa pojavom jačeg mraza nakon vedrijih noći.

Uz formirani snježni pokrivač, ozima žita će nesmetano prolaziti stadij zimskog mirovanja, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine (FHMZ BiH).

Radio Gradačac / FHMZ BiH

Comments are closed.

YouTube