Najnovije vijesti

Agrometeorološka prognoza od 8. do 14.11.2021. godine

08/11/2021 | objavio Radio Gradačac
Agrometeorološka prognoza od 8. do 14.11.2021. godine
FBiH/BiH

Prema prognostičkim kartama, u prvih para dana ove sedmice preovladavaće nestabilne vremenske prilike, sa kišom u cijeloj zemlji, u zaleđu Hercegovine lokalno i obilnijom. U noći sa ponedjeljka na utorak, na nadmorskim visinama iznad 1000 metara, moguća je susnježica.

Potom, od srijede 10.novembra slijedi postepeno smirivanje i stabilniji period. Na izmaku narednog vikenda, od nedjelje 14.novembra izgledno je pogoršanje, praćeno padavinama.

Temperaturni režim djelimično će se promijeniti. Ponedjeljak će, u Hercegovini, proteći uz temperature više od uobičajenih za ovaj dio godine, u ostatku zemlje u skladu sa kalendarom. Najhladnije jutro očekuje se u srijedu, kada su na visoravnima zapadne i jugozapadne Bosne mogući slabiji prizemni mrazevi, sa minimalnim temperaturama do -2 °C. 

Nakon toga, do kraja sedmice, ponovo uz postepeni rast temperatura zraka i bez opasnosti od pojave mraza. Minimalne jutarnje vrijednosti kretaće se od 3 do 6 u unutrašnjosti, na jugu do 9 °C, danju toplije, sa maksimalnim vrijednostima od 11 do 14 u Bosni, u Hercegovini do 18 °C.

Od srijede 10. novembra, preovladavaće povoljnije prilike za planirane radove na otvorenom, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

Radio Gradačac / FHMZ

Comments are closed.

YouTube