Najnovije vijesti

Agrometeorološka prognoza od 8. do 14.8.2022. godine

08/08/2022 | objavio Radio Gradačac
Agrometeorološka prognoza od 8. do 14.8.2022. godine
FBiH/BiH

Prema aktuelnim prognostičkim kartama nakon suhog, sunčanog i iznadprosječno toplog početka augusta, u predstojećoj sedmici se prognozira veća vjerovatnoća za nestabilnije i manje vruće dane uz temperature zraka uglavnom oko prosječnih vrijednosti za august.

Sa pritjecanjem vlažnog zraka sa sjevera, u prvom dijelu sedmice, tokom dana, razvojem oblačnosti očekuju se kratkotrajni lokalni pljuskovi, u nastavku sedmice će biti sunčano, stabilno i suho. Jutarnja temperature zraka će se kretati u rasponu od 15 do 21°C, na jugu zemlje do 25°C, a najviša dnevna temperatura od 31 do 37 °C.

Period suše nastavlja se i u predstojećem periodu i neće se značajnije promjeniti nakon prognoziranih padavina, stoga treba provoditi mjere navodnjavanja gdje god je to moguće. Dugotrajna suša i visoke temperature imali su negativne uticaje na mnoge poljoprivredne kulture. Sasvim je izvjesno da će prinosi biti daleko manji od planiranih ako se ovo suho vrijeme nastavi, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

Radio Gradačac / FHMZ

Comments are closed.

YouTube