Najnovije vijesti

Agrometeorološka prognoza od 9. do 15.1.2023. godine

08/01/2023 | objavio Radio Gradačac
Agrometeorološka prognoza od 9. do 15.1.2023. godine
FBiH/BiH

Prema aktuelnim sinoptičkim kartama, nakon stabilnog, suhog i neuobičajeno toplog, ponegdje rekordnog početka januara, pogoršanje vremena uz padavine koje je uslijedilo u nedelju kao posljedica ciklonalne aktivnosti zadržat će se do sredine sedmice pred nama. Preovladavat će pretežno oblačno uz kišu, češću i obilniju u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne, na planinama će padati snijeg. U srijedu (11.01.) se očekuje prestanak padavina uz djelimično razvedravanje.

Što se tiće temperaturnog režima, očekujemo da će i dalje biti toplije od prosjeka za ovo doba godine. Početkom sedmice jutarnja temperatura zraka će imati vrijednosti od 4°C do 10°C, na jugu i sjeverozapadu Bosne do 12°C, a najviša dnevna od 9°C do 16 °C. Sredinom sedmice će biti hladnije uz vjerovatnoću za pojavu mraza u jutarnjim satima koji neće biti tako izražen, a od petka ponovo porast temperatura uz padavine kiše, na planinama susnježice i snijega.

Iako se ne očekuje osjetnije zahlađenje, poljoprivredne kulture će nastaviti biološko mirovanje u nešto primjerenijim toplotnim uslovim za drugu dekadu januara, saopćeno je iz federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

Radio Gradačac / FHMZ

Comments are closed.

YouTube