Najnovije vijesti

Agrometeorološka prognoza od 9. do 15.5.2022. godine

10/05/2022 | objavio Radio Gradačac
Agrometeorološka prognoza od 9. do 15.5.2022. godine
FBiH/BiH

Prema aktuelnim prognostičkim kartama, početkom ove sedmice još uvijek će se zadržati promjenjive vremenske prilike, uz mogućnost lokalnih pljuskova i grmljavinskog nevremena, izraženije u dijelu sjeveroistočne Bosne. Nakon toga slijedi stabilniji period, sa malim izgledima za prolazno pogoršanje i slabije padavine u dane narednog vikenda. 

Temperaturni režim djelimično će se promijeniti. Jutra će biti svježija u utorak i naročito srijedu 10. i 11. maja, kada se očekuju minimalne temperature od 3 do 6 stepeni u unutrašnjosti, na jugu do 9 °C. Danju uz blagi pad temperatura, maksimalne dnevne od 13 do 16, na jugu do 19 °C. Nakon toga, od četvrtka ponovo postepeno toplije i u dane vikenda minimalne jutarnje temperature gotovo posvuda će dostići 10 i više stepeni, maksimalne dnevne od 19 do 23, u Posavini i Semberiji do 25 °C, mjestimično i koji stepen iznad. 

Provođenje planiranih radova na otvorenom odvijaće se nesmetano. Tokom par dana sa hladnijim jutarnjim satima, mogle bi biti ugrožene osjetljivije povrtlarske kulture kod uzgoja na otvorenom, čemu bi trebalo posvetiti pažnju i pravovremeno reagovati u slučaju potrebe, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

Radio Gradačac / FHMZ

Comments are closed.

YouTube