Najnovije vijesti

Agrometeorolška prognoza od 10. do 16.06.2024. godine

10/06/2024 | objavio Radio Gradačac
Agrometeorolška prognoza od 10. do 16.06.2024. godine
FBiH/BiH

Prema aktuelnim prognostičkim kartama, vremenske prilike u ovoj sedmici biće nestabilne. Na sjeveru, sjeverozapadu i u centralnim dijelovima zemlje očekuju se pljuskovi praćeni grmljavinom. Tek u danima vikenda očekujemo poboljšanje vremena sa mogućnošću povremenih lokalnih pljuskova, u Hercegovini stabilno.

Temperaturni režim biće u skladu sa kalendarom, pri tome će usljed povećane naoblake početak sedmice biti nešto hladniji u odnosu na kraj. Blagi pad temperatura se očekuje od ponedjeljka do petka usljed prolaska hladne fronte, sa temperaturama zraka do 25 °C širom zemlje. Izgledno je dodatno zatopljenje tokom vikenda sa maksimalnim temperaturama između 28 i 30 °C na sjeveru zemlje i u Hercegovini, lokalno i par stepeni iznad ove vrijednosti.

Prognozirane padavine, mada ne obilne, popraviće stanje vlažnosti tla i jari usjevi će nastaviti vegetacijski ciklus u povoljnijem agroklimatskom okruženju. U drugom dijelu sedmice pred nama preovladavaće povoljnije prilike za radove u polju. Promjenjivo vrijeme praćeno porastom sadržaja vlage u zraku pogoduje intenzivnijim napadima biljnih bolesti i štetočina, stoga je preporučljivo pratiti izvještaje prognostičkih službi i pravovremeno reagovati po pitanju zaštite, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine (FHMZ BiH).

Radio Gradačac / FHMZ BiH

Comments are closed.

YouTube