Najnovije vijesti

Analiza deminiranja u BiH za 2017. godinu

26/04/2018 | objavio Radio Gradačac
Analiza deminiranja u BiH za 2017. godinu
GRADAČAC

U Gradačcu je prezentirana godišnja analiza realizacije plana deminiranja  za 2017. godinu i plan aktivnosti za 2018. godinu na području BiH. Pokazna vježba održana je na deminerskom radilištu u Ledenicama Donjim.

Tokom prošle godine u BiH je deminirano 3,2 miliona kvadratnih metara zemljišta, gdje je  pronađeno i uklonjeno 780 mina, rekao je Načelnik zajedničkog štaba OS BiH, general major Senad Mašović.

Načelnik općine Gradačac Edis Dervišagić zahvalio se pripadnicima OS BiH koji godinama rade na deminaranju u Gradačcu, te naglasio da su skoro  polovinu očišćenih minskih polja u našoj općini obavili upravo demineri Oružanih snaga BiH.

Komadant  EUFOR-a u BiH, austrijski general Martin Dorfer, naglasio je  da EUFOR nastavlja podržavati kampanju deminiranja u Bosni i Hercegovini. Dodao je da bi do 2025. godine BiH trebala biti očišćena od mina.

Kako je najavljeno, do kraja 2018. planirano je čišćenje, tehničko izviđanje, čišćenje kasetne municije i ciljano tehničko izviđanje od ukupno  3.193.079 metara kvadratnih, kroz 62 deminerska projekta u 32 općine u BiH.

Radio Gradačac/ Zoran Matkić

Comments are closed.

YouTube