Najnovije vijesti

Arometeorološka prognoza od 27.03. do 02.04.2023. godine

27/03/2023 | objavio Radio Gradačac
Arometeorološka prognoza od 27.03. do 02.04.2023. godine
FBiH/BiH

Nakon nestabilnog i kišovitog vikenda, sličan trend vremenskih prilika zadržaće se i početkom sedmice. Na planinama je moguć snijeg. Veće količine padavina očekuju se u Bosni i na sjeveru Hercegovine, manje na jugu zemlje. Potom slijedi stabilniji period do narednog vikenda, kada je, sa prvim danima aprila, ponovo izgledno pogoršanje praćeno padavinama.

Temperaturni režim djelimično će se promijeniti. Nakon prolaska pogoršanja, slijedi nekoliko hladnijih dana. Sa padom temperatura i sjevercem, moguća je pojava jačeg mraza u centralnim dijelovima zemlje. Minimalne jutarnje vrijednosti kretaće se od -5 do 0 u unutrašnjosti, na sjeveru i jugu do 4 °C. Prema kraju sedmice danju toplije, ali uz još uvijek izraženu mogućnost pojave mraza u jutarnjim satima. Sa početkom narednog mjeseca, u dane vikenda, bez negativnih temperatura zraka.

Maksimalne dnevne temperature također će opasti i kretaće se od 4 do 9 °C u unutrašnjosti, na jugu zemlje do 13 °C. Najhladniji period biće u utorak i srijedu 28 i 29. marta. Potom postepeno toplije i krajem sedmice ove vrijednosti dosezaće između 15 i 20 °C.

Nestabilne vremenske prilike ometaće radove na otvorenom. Pojava mraza uzrokovaće oštećenja na ranocvjetajućim voćkama, stoga je neophodno provoditi mjere zaštite, gdje god je to moguće. Prispjele i prognozirane padavine popraviće stanje vlažnosti tla, saopćeno je iz Federalng hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

Radio Gradačac / FHMZ

Comments are closed.

YouTube