Najnovije vijesti

Asocijacija srednjoškolaca u BiH obilježava Međunarodni dan mladih

12/08/2019 | objavio Radio Gradačac
Asocijacija srednjoškolaca u BiH obilježava Međunarodni dan mladih
GRADAČAC

Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini – Lokalni Tim Gradačac će nizom aktivnosti obilježiti 12. avgust – Međunarodni dan mladih. Kako navode, Međunarodni dan mladih nastao je na inicijativu Ujedinjenih naroda. Predstavlja dan koji podiže svijest o značenju mladih za današnje društvo.

Sama je svrha obilježavanja ovog dana usmjeriti pažnju na mlade koji se suočavaju s kulturološkim i pravnim problemima koji ih okružuju. Prvo službeno obilježavanje ovog dana zabilježeno je 2000. godine Nastao je godinu dana prije, 1999. godine, kada su Ujedinjeni narodi prihvatili Rezoluciju 54/120.

Svake se godine Međunarodni dan mladih obilježava drugačijom tematikom. Godine 2014. slogan je glasio „Mladi i mentalno zdravlje“, dok je 2015. godina bila u znaku civilnog angažiranja mladih ljudi.


Ovogodišnja je misao vodilja globalnog programa Put za 2030.: iskorijeniti siromaštvo i postići održivu konzumaciju i proizvodnju. Službena stranica Ujedinjenih naroda navodi da ovogodišnja tematika obuhvaća planiranje programa za 2030., koji treba fokus preusmjeriti na mlade.

Potrebno je iskorijeniti siromaštvo u smislu usmjeravanja mladih na postizanje uspješnih održivih razvoja pomoću jednake proizvodnje i potrošnje. Pojam spomenute održive proizvodnje obuhvaća sve proizvode i usluge koji pokrivaju osnovne potrebne društva. 

Poseban se naglasak stavlja na izgradnju sistema koji su ujedno i ekološki prihvatljivi. Potrebno je povećati eko-učinkovitost konzumacije i smanjiti količinu otpada s obzirom na to da globalno zagađenje više nije samo prijetnja. Generalni direktor Irina Bokova u ime organizacije UNESCO poručuje da je krajnje vrijeme za aktivnu promjenu.


Međunarodni dan mladih se obilježava i širom BiH, gdje mladi svojim aktivnostima u vlastitim zajednicama pokazuju zašto je budućnost baš na njima i zašto je to dobro. Asocijacija srednjoškolaca u BiH vam želi sretan Međunarodni dan mladih!, poručila je Lejla Hodžić koordinator Lokalnog tima Gradačac Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini.

Radio Gradačac / ASUBiH LT Gradačac

Comments are closed.

YouTube