Najnovije vijesti

Bajram namaz na području Gradačca u 6.22 sati

08/08/2019 | objavio Radio Gradačac
Bajram namaz na području Gradačca u 6.22 sati
Vjerske zajednice

Prema Takvimu Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, prvi dan Kurban-bajrama, odnosno 10. zul-hidždže 1440. h.g., pada u nedjelju, 11. avgusta 2019. godine, saopćila je agencija MINA. Kurban-bajram traje četiri dana. A Dan Arefata ove godine je u subotu 10. avgusta.

Centralna bajramska svečanost bit će održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji, gdje će bajramsku hutbu kazivati reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Bajram namaz će se na području Sarajeva klanjati u 6.24 sati. Tradicionalno bajramsko čestitanje kod reisu-l-uleme biće upriličeno prvog dana Kurban-bajrama od 9.30 do 12.00 sati, u kancelariji reisu-l-uleme, dok će prijem za zvanice biti održan u haremu Careve džamije u Sarajevu, s početkom u 18.30 sati.


Prema Protokolu Medžlisa Islamske zajednice Gradačac, bajram namaz će se na području Gradačca klanjati u 6.22 sati. Vazu nasihat je od 5.30 do 6.00 sati, nakon čega će imami upoznati džematlije sa akcijom prikupljanja kurbanskih kožica.


 

Kurban ili Hadži bajram veliki su mubarek dani, dani velikog Božijeg dobra

Njihovu važnost određuje klanje kurbana – tradicija Božijeg poslanika Ibrahima, neka je mir i spas Božiji na njega, i dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama, kao i dani hadža – dan boravka nekoliko miliona muslimana u časnim mjestima Mekki i Medini.

Oni su se sa svih strana svijeta zaputili ka Časnome hramu, kako bi obavili hadž, peti stub islama, što im je Uzvišeni Allah dž.š. propisao ukoliko su stekli materijalne uslove za to.

Hadžija je Allahov gost kome se pruža prilika da mu budu oprošteni svi grijesi i zato se milioni muslimana svake godine okupe na tlu kojim je koračao Muhammed, neka je mir i spas Božiji na njega.

 

Dan Arefata

Deveti dan posljednjeg mjeseca hidžretskog kalendara, zul-hidždžeta, poznat je pod nazivom Jevmu-l-Arefe (Dan Arefata).

Arefat je brežuljak udaljen od Mekke petnaestak kilometara, a boravak na Arefatu je obaveza svakog hadžije. Sastavni je dio obreda hadža te se sve hadžije 9. zul-hidždžeta, dan uoči Kurban-bajrama, okupe na ovom mjestu.

Na Brdu milosti (Džebelu -r-rahme) na Arefatu, kako tradicija prenosi, nakon dugog traženja, sastali su se hazreti Adem i hazreti Havva. Muhammed, Allah mu podario spas i mir, svoj poznati govor na Oprosnom hadždžu održao je upravo na Arefatu. Ova tradicija davanja uputa hadžijama i danas je prisutna, a održava se na nekoliko svjetskih jezika. Lijepo je da oni koji nisu na hadždžu poste ovaj dan.

 

Radio Gradačac / MINA / Medžlis IZ Gradačac / Foto: Denis Lisul (Džamija Husejnija)

Comments are closed.

YouTube