Najnovije vijesti

Bakir Izetbegović i Fadil Novalić posjetili Tuzlanski kanton

21/04/2020 | objavio Radio Gradačac
Bakir Izetbegović i Fadil Novalić posjetili Tuzlanski kanton
Tuzlanski kanton

Provedba mjera borbe protiv pandemije korona virusom, te refleksije koje ove mjere imaju na privredu u Tuzlanskom kantonu, bile su povod i glavne teme razgovora tokom današnje posjete delegacija koje su predvodili zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović i premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić.

Danas smo delegaciju državnog i entitetskog nivoa upoznali sa ekonomskom i zdravstvenom situacijom i mjerama koje smo kao kantonalni nivo vlasti poduzimali i koje planiramo poduzimati u narednom periodu, prije svega na zdravstvenom planu u pogledu borbe protiv zaraze korona virusom, ali i mjerama koje smo već realizirali i koje planiramo realizirati u pogledu smanjenja negativnih efekata koje će ova pandemija imati na privredu Tuzlanskog kantona. Ekonomske mjere će nam u narednom periodu biti u fokusu, uz naravno zadržavanje svih mjera zaštite protiv korona infekcije, a koje su uvedene na našem kantonu. Naše, kantonalne mjere planiramo u koordinaciji sa federalnim nivoom, kako ne bi došlo do međusobnog preklapanja, odnosno kako bi smo proširili obuhvat privrednih subjekata kojima će biti pružena pomoć. U tom smislu ohrabruje nas podrška koju smo danas dobili, kazao je premijer Tulumović.

Premijer Federacije BIH pohvalio je danas aktivnosti i mjere koje je realizirao Tuzlanski kanton i koje provode kantonalne institucije, prije svega na zdravstvenom planu, ali i one mjere koje se planiraju kao podrška privrednim subjektima.

Danas smo vidjeli da su u Tuzlanskom kantonu sve institucije i ljudi koji ih vode, jako dobro svjesni situacije i da veoma dobro vladaju njom. Vidjeli smo da raspolažu dobrim podacima i da imaju spreman set mjera, koji se ne preklapa, nego dopunjuje sa mjerama Vlade Federacije BiH. To je pokazatelj da se prati ono što radi i planira Vlada Federacije BiH i ispunjen sam jednim pozitivnim očekivanjem da ćemo krizu proći veoma dobro. Danas treba pohvaliti sve ono što Tuzlanski kanton radi na zdravstvenom planu borbe protiv pandemije i vidimo da je ministrica tu „kod kuće“, a dokaz ispravnosti rada jeste činjenica da od 12. ovog mjeseca nemamo novih slučajeva, kazao je premijer Novalić i dodao da će u narednom periodu fokus djelovanja biti usmjeren prema ekonomiji, a da Tuzlanski kanton za to ima sposobne kadrove.

Između nivoa vlasti postoji otvoren komunikacijski kanal i prisutna je konstantna koordinacija aktivnosti. Takve odnose pohvalio je i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović.

I pored stalnih kontakata, fizičko prisustvo i uživo kontakt je nezamjenjiv. Raduje me dobra koordinacija između kantonalnog i federalnog nivoa. Današnji sastanak bio je prilika da se kvalitetno razgovara i o MMF-ovom aranžmanu, te općenito distribuciji sredstava koja dolaze od PDV-a, gradnji obilaznice, i tako dalje, kazao je gospodin Izetbegović.

Delegaciju državnog nivoa vlasti i Federacije Bosne i Hercegovine osim gospodina Izetbegovića i premijera Novalića, činili su i predsjedavajući Parlamenta FBiH Mirsad Zaimović, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević.

Nakon sastanka u Vladi Tuzlanskog kantona, a kojem su osim premijera TK Denijala Tulumovića i predsjednika Skupštine TK Žarka Vujovića, prisustvovali i kantonalna ministrica zdravstva Dejana Čolić, ministar finansija Suad Mustajbašić, ministar privrede Asmir Hasić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Mustafa Šakić i ministar trgovine, turizma i saobraćaja Edin Buševac, delegacija državnog i entitetskog nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini posjetila je uzdanicu zdravstvenog sistema Tuzlanskog kantona Univerzitetski klinički centar u Tuzli, te najvećeg proizvođača električne energije i nosioca elektro – energetskog sistema Bosne i Hercegovine Termoelektranu Tuzla.

Današnja posjeta iskorištena je i kako bi Fahrudin Hasanović, u ime Saveza ratnih vojnih invalida, današnjim gostima, sa malim zakašnjenjem zbog pandemije, uručio priznanja koja su im svojedobno dodijeljena u povodu obilježavanja 25. godišnjice Saveza. Priznanja su uručena ratnom kolegi i ratnom vojnom invalidu, članu Saveza Fahrudinu Skopljaku, Vladi i Skupštini Tuzlanskog kantona, federalnom ministru za pitanja boraca Salki Bukvareviću, federalnom ministru raseljenih osoba i izbjeglica Edinu Ramiću, premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću, kao i zamjeniku predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakiru Izetbegoviću.

Radio Gradačac / Vlada TK / Video: RTV TK

Comments are closed.

YouTube