Najnovije vijesti

Bh. kandidat za Oskara, film “Ekskurzija” Une Gojak, večeras u Gradskom kinu

26/10/2023 | objavio Radio Gradačac
Bh. kandidat za Oskara, film “Ekskurzija” Une Gojak, večeras u Gradskom kinu
Kino

Večeras u 20 sati u Gradskom kinu u Gradačcu bit će održana projekcija filma “Ekskurzija” rediteljice Une Gunjak, bosanskohercegovačkog kandidata za Oscara®. Film u kina širom BiH dolazi od četvrtka, 26. oktobra. Ulaznice su u prodaji u Gradskom kinu po cijeni od 5 KM.

Uloge u filmu ostvarili su Asja Zara Lagumdžija, Nađa Spaho, Maja Izetbegović, Mediha Musliović, Izudin Bajrović i Muhamed Hadžović.

– Film ima tematiku koja je univerzalna, ali se najviše obraća bh. publici. Bilo mi je veoma važno da se oslika kompleksnost ovog društva, a ona se najviše ogleda na Balkanu. Film je nastao kao reakcija na skandal koji se desio prije desetak godina u BiH, gdje su navodno djevojčice od 13-ak godina na jednom putovanju ostale trudne. Vijest je snažno odjeknula u javnosti i bila preuveličana. Ono što mi je u svemu tome bilo najviše zastrašujuće je odgovor javnosti. Željela sam istražiti kako mlade djevojke danas, u ovom polariziranom društvu, proživaljavaju svoju seksualnost, izjavila je scenaristica i rediteljica Una Gunjak o filmu.

„Ekskurzija“ prati Iman (Asja Zara Lagumdžija) koja, dok se njen deveti razred priprema za ekskurziju, privlači pažnju starijeg dečka. Nakon igre istine i izazova, po školi se proširi glasina da je Iman trudna, što će ugroziti i samu ekskurziju. Iman se nađe u oluji očekivanja i ograničenja izazvanih događajima koji izmiču kontroli.

Gunjak potpisuje scenarij i režiju filma “Ekskurzija”, a u autorskoj ekipi su direktor fotografije Matthias Pilz, montažerka Clémence Diard, scenografkinja Emina Kujundžić, kostimografkinja Katarina Pilić, kasting direktorica Timka Grin, dizajner zvuka Igor Čamo, kompozitor Draško Adžić i šminkerica Lamija Hadžihasanović Homarac.

Producenti su Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo (SCCA/pro.ba), koproducenti Nukleus film (Siniša Juričić), Baš Čelik (Jelena Mitrović), Salaud Morisset (François Morisset), Mer Film (Gary Cranner).

Film je prikazan na Bihać Avantura Film Festivalu, gdje je osvojio Grand Prix „Unska sirena“, Montenegro Film Festivalu u Herceg Novom gdje je osvojio Zlatnu mimozu za najbolji scenarij (Una Gunjak) i Zlatnu mimozu za najbolju glumicu (Asja Zara Lagumdžija), na međunarodnim filmskim festivalima u Kopenhagenu, Luksemburgu, Rimu, Sao Paolu…

Sniman je u Sarajevu u proljeće prošle godine i realizovan kao koprodukcija šest zemalja (Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Srbija, Francuska, Norveška i Katar). Film su podržali Fondacija za kinematografiju Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), Filmski centar Srbije, Sorfond, Doha Film Institute, Hubert Bals Fund i Eurimages.

Distributer filma u kinima u Bosni i Hercegovini je Obala Art Centar iz Sarajeva.

Gradačačka publika premijerno je film „Ekskurzija“ imala priliku pogledati 31. avgusta u izboru filmova sa ovogodišnjeg 29. Sarajevo film festivala.

Radio Gradačac / Obala Art Centar / Fondacija za knematografiju Sarajevo

Comments are closed.

YouTube