Najnovije vijesti

BHRT: Preporuke SZO za smanjenje rizika od širenja koronavirusa

15/03/2020 | objavio Radio Gradačac
BHRT: Preporuke SZO za smanjenje rizika od širenja koronavirusa
FBiH/BiH

Preporuke Svjetske zdravstvene oranizacije za smanjenje rizika od širenja koronavirusa objavila je u sinošnjem dnevniku i na svojoj platformi BHRT.

Pazite na svoje i zdravlje ljudi oko vas tako što ćete se pridržavati sljedećeg:

Često i temeljito prati ruke sapunom i vodom (najmanje 20 sekundi) ili sredstvima za čišćenje ruku na bazi alkohola (min. 70%).

Također, treba izbjegavati dodirivati oči, nos i usta rukama. Kontaminiranim rukama virus možemo prenijeti do očiju, nosa i usta odakle virus može ući u organizam i izazvati oboljenje.

Treba se pridržavati respiratorne higijene – prilikom kašljanja ili kihanja treba prekriti usta i nos unutarnjom stranom lakta ili jednokratnom maramicom. Nakon korištenja, maramicu odmah baciti u kantu za otpatke i oprati ruke.

Ako imate simptome respiratorne infekcije (povišenu temperaturu, kašalj, kihanje), nosite medicinsku masku i telefonom se obratite svom liječniku.

Iz Federalnog ministarstva zdravstva navode da treba izbjegavati veće grupe ljudi, javna okupljanja i boravak u zatvorenim javnim prostorima, kao i rukovanje, grljenje i poljupce. Ističu da što više vremena treba provoditi na otvorenom.

Preporučuje se bh. državljanima i stranim državljanima sa stalnim i privremenim boravkom u Bosni i Hercegovini da ne putuju u zemlje gdje se bilježi širenje bolesti izazvane koronavirusom.

 

Radio Gradačac / BHRT

Comments are closed.

YouTube