Najnovije vijesti

BHT1: Gradačac, primjer pozitivnog privrednog razvoja

10/02/2020 | objavio Radio Gradačac
BHT1: Gradačac, primjer pozitivnog privrednog razvoja
GRADAČAC

U vremenu negativnih trendova u privredi, u Gradačcu se razvoj ne zaustavlja. Više industrijskih zona, nove investicije, smanjen broj nezaposlenih, velika stopa izvoza, samo su neke od činjenica koje ovaj grad karakterišu kao pravo malo privredno čudo. U najavi su i izgradnje novih firmi.

Pored dvije industrijske zone u centru grada i još dvije izvan, dobijanje certifikata povoljnog poslovnog okruženja, od Gradačca je napravilo lidera. Najznačajnije industrije su tekstilna, hemijska, mašinska i prehrambena, a razvoj se nastavlja.

Za razliku od nekih drugih sredina, ovdje su se u proteklom periodu razvile i neke grane industrije, koje u nekim sredinama stagniraju ili propadaju, kaže Edis Dervišagić, gradonačelnik Gradačca.

Jedna od takvih je i Livnica aluminijumskih odlivaka, koja upošljava 270 radnika.

Bavimo se proizvodnjom aluminijuma pod visokim pritiskom, odnosno dijelova za automobilsku industriju. Godišnji promet je preko 25 miliona KM i sve radimo za izvoz, kaže Elvedin Hrnčić, direktor Livnice u Gradačcu.

Dvije mljekare u Gradačcu su na vodećim mjestima u državi po ukupnoj proizvodnji.

Dnevno prerađujemo negdje oko 100.000 litara mlijeka sa tendencijom rasta. Što se tiče same proizvodnje, na izvoz odlazi nekih 60-70 posto proizvoda. Ostalo je domaća proizvodnja, kaže Dženan Veispahić, Mliječna industrija u Gradačcu.

Broj zaposlenih u Gradačcu se u proteklih pet godina povećao za oko 3.000. Više privrednih postrojenja je i u suvlasništvu stranih kompanija, čiji su predstavnici prepoznali potencijal u ovom gradu.

Elvedin Hrnčić, direktor Livnice u Gradačcu, kaže da je ono čime se ta firma ponosi – to što je starosna dob uposlenih ispod 30 godina.

Prema podacima s kraja 2018. godine, izvoz sa područja Gradačca je premašio 360 miliona KM, što je više nego neki kantoni koji dosta dobro stoje kao privredna središta, kaže Edis Dervišagić, gradonačelnik Gradačca.

Prema najavama, broj zaposlenih bi mogao biti i veći. U planu je i proširenje industrijske zone. Šest parcela, oko 25 duluma zemlje, bit će prodato privrednim subjektima za izgradnju fabrika. Uskoro će biti raspisan javni poziv.


TV PRILOG BHT1


Radio Gradačac / bhrt.ba

Comments are closed.

YouTube