Najnovije vijesti

Blago poboljšanje epidemiološke situacije

26/04/2021 | objavio Radio Gradačac
Blago poboljšanje epidemiološke situacije
Tuzlanski kanton

Na području Tuzlanskog kantona evidentno je blago poboljšanje epidemiološke situacije, ali se apeluje na građane da se i dalje pridržavaju svih propisanih epidemioloških mjera. Rečeno je na današnjem sastanku Koordinacionog tijela Vlade Tuzlanskog kantona za praćenje stanja pandemije COVID-19.

Upoređujući stanje tokom proteklih sedam dana, sa sedmicom ranije, evidentno je blago smanjenje broja novih osoba pozitivnih na korona virus, kao i smanjivanje procenta učestalosti pozitivnih u ukupnom broju testiranih. Također, primjetno je i smanjivanje broja pozitivnih osoba na 100.000 stanovnika sa 198 na 165 osoba.

„Uz činjenicu da broj hospitaliziranih blago opada, sve ovo ukazuje na određene pozitivne trendove do kojih smo došli prije svega zahvaljujući odgovornijem ponašanju građana i poštivanju propisanih epidemioloških mjera“, kazao je danas ministar zdravstva TK Božo Jurić, te izrazio zahvalnost građanima, ali i medicinskim radnicima na uloženom trudu, kao i inspekcijskim organima i službenicima policije koji su bili angažiranju na kontroli poštivanja propisanih mjera.

„Ukoliko se ovi trendovi zadrže i tokom ove sedmice, moći ćemo razmišljati i o određenom postupnom popuštanju mjera, a prije svega kako bi smo pozitivno utjecali na ekonomske prilike i mentalno zdravlje građana“, zaključio je Jurić.

Danas su prezentirane i aktivnosti Kantonalne uprave za inspekcijske poslove i Uprave policije Tuzlanskog kantona.

Inspektori kantonalnih inspekcija su proveli ukupno 275 nadzora nad poštivanjem mjera, te je evidentiran 51 subjekat u prekršaju. Od ovog broja sanitarna inspekcija je provela ukupno 18 nadzora, od čega se 6 najavljenih skupova nije održalo, 6 je bilo urednih, a na 6 skupova su evidentirani prekršaji.

Istovremeno, službenici policije su 1.857 građana upozorili na obavezu nošenja maske, te njih 898 zbog nepridržavanja propisane distance. Kontrolisana su i 1.832 ugostiteljska objekta. U vrijeme ograničenja kretanja kontrolisano je 785 osoba, te je izrečen 51 prekršajni nalog. Kontrolisana je i 2.351 osoba za koje je propisana mjera izolacije, te je evidentirano da 3 osobe  nisu poštovale ovu mjeru.

Tokom današnjeg sastanka je, zbog praćenja stanja, propratnih manifestacija i eventualno neželjenih posljedica, iskazana potreba za evidencijom građana Tuzlanskog kantona koji su u proteklom periodu vakcinaciju izvršili u, u organizaciji poslodavaca, privatnom aranžmanu ili na neki drugi način. U vezi s tim zadužen je Kantonalni zavod za javno zdravstvo da pripremi i organizira način za uspostavljanje ove evidencije.

Radio Gradačac / Vlada TK

Comments are closed.

YouTube