Najnovije vijesti

Božićnu čestitku uputio protojerej stavrofor Vojko Stevanović

07/01/2020 | objavio Radio Gradačac
Božićnu čestitku uputio protojerej stavrofor Vojko Stevanović
GRADAČAC

U povodu pravoslavnog Božića protojerej stavrofor Vojko Stevanović, sveštenik u hramu Svetog proroka Ilije u Gradačcu, uputio je božićnu čestiku. 

Čestitiku prenosimo u cjelosti.

 

U ime Oca i Sina i Svetoga Duha.  Slava na visini Bogu a na Zemlji mir, među ljudima dobra volja.

Draga braćo i sestre,  dragi slušaoci.

Ovu pjesmu prije više od dvije hiljade godina pjevali su anđeli Božiji, koji su objavljivali rođenje Bogomladenca Hrista. U njoj se krije osnovna poruka budućem spasiteljem misije na zemlji. A to je pomirenje sa Bogom i među ljudima.

Mir koji nam Božić donosi nije od ovoga svijeta, nego je dar Božiji. Otuda nije slučajno da su naši preci čestitanje ovog praznika nazvali Mirboženje. Sin Božiji postaje sin čovečiji, jedan od nas, da bi obožio ljudsku prirodu i podario nam vječni život.

Hristovo rođenje prva je novina pod kapom nebeskom, događaj kojim se mjenja tok istorije. Do tada svi narodi Starog svijeta iščekivali su pojavu mesije, sapsitelja. A od ovog momenta Božija inicijativa u svijetu postaje direktna.

Sa nama je Bog, razumite narodi – govori se u Svetom pismu. Veliki dar na zemlji zadobismo, cjelokupna tvorevina učestvuje u događaju rođenja Hristovog. Nebo prinosi zvijezdu, anđeli pjesmu, zemlja pećinu, mudraci darove a mi Djevu Mariju.

Od ova radosti nema veće, i zato ne slučajno Njegoš kaže – Nema dana bez očinjeg vida niti ljepše slave od Božića.

Božić je prije svega crkveni praznik koji se proslavlja u svetim hramovima. Ne dozvolimo da suštinu praznika, koji se odvija na svetoj liturgiji, zamenimo običajima koji treba da budu samo nastavak onoga što smo započeli u crkvi.

Saberimo se, stoga, u domu Njegovom iz koga ćemo ponijeti blagoslov za sebe i svoje ukućane.

Živimo u teškim vremenima u kojima je ulazak Boga u istoriju potrebniji nego ikada. Otvorimo naša srca kako bi se Hristos i u nama mogao roditi i zagrejati pohladnelost našu.

Praznujući ovaj veliki praznik sjetimo se onih koji su potrebi, kojima je naša pomoć i utjeha neophodna. Pohitajmo ka njima, jer čineći dobro ljudima Bogu činimo. Ne smijemo ostati neosjetljivi prema bližnjima jer pun stol ne čini Božić, već nesebično darivanje.

Čestitajući svima ovaj svijetli praznik želim da vam nova 2020. godina bude od Boga blagoslovena. Svima vama želim izobilje nebeskih i ovozemaljskih dobara.

Mir Božiji, Hristos se rodi! Vaistinu se rodi!

Svim vijernicima islamske i rimokatoličke vjeroispovijesti i svim ljudima dobre volje želim blagoslovenu i uspješnu novu 2020. godinu“.

Audio: Vojko Stevanović – Božićna čestitka

Radio Gradačac

 

Comments are closed.

YouTube