Najnovije vijesti

Brigadiri iz Gradačca obilježili 75 godina pruge Brčko-Banovići

29/03/2021 | objavio Radio Gradačac
Brigadiri iz Gradačca obilježili 75 godina pruge Brčko-Banovići
GRADAČAC

Udruženje brigadira Omladinskih radnih akcija (ORA) Gradačac organizujovalo je radnu akciju na dijelu pruge Brčko-Banovići na Ormanici. Radna akcija je organizovana u nedjelju 28. marta povodom jubileja “75 godina omladinske pruge Brčko-Banovići”.

Akcija je organizovana uz ograničen broj brigadira i poštivanje svih higijensko-epidemioloških mjera. Brigadiri su uredili kompletnu površinu iznad  tunela Ormanica. Svim učenicima ORA sretan jubilej 75 godina omladinske pruge Brčko Banovići, rekao je Nusret Mešanović, predsjenik Udruženja brigadira ORA Gradačac.

Omladinska pruga „Brčko-Banovići“ je prva omladinska radna akcija u tada tek oslobođenoj zemlji od fašističkog okupatora i jedna od najznačajnih radnih akcija omladine u obnovi ratom opustošene zemlje. 

Podsjetimo, 1. aprila 1946. godine počela je organizacija prve Omladinske radne akcije na izgradnji željezničke pruge Brčko – Banovići. To je prva pruga u sjevernoj Bosni dužine 92 kilometra.

U akcijama je učestvovalo oko 62.000 omladinaca iz Jugoslavije. Tokom izgradnje iskopano je 1.361.680 km² zemlje i 134.460 km² kamena, izgrađena su i dva tunela dužine 667 metara i 22 mosta ukupne dužine 445 metara. Radovi su završeni u rekordnom roku, a prvi voz ovom prugom prošao je 7. novembra 1946. godine. 

Omladinska pruga „Brčko-Banovići“ nije značajna samo za tadašnju Jugoslaviju nego i šire jer je na izgradnji ove pruge učestvovalo preko dvije hiljade omladine iz 20 zemalja svijeta. Godinu dana kasnije 1. aprila  1947. počela je izgradnja i pruge Bosanski Šamac – Sarajevo.

Radio Gradačac / Udruženje brigadira ORA Gradačac

 

Comments are closed.

YouTube