Najnovije vijesti

Brojne osude vandalskog čina na katoličkoj crkvi u Gradačcu

18/03/2019 | objavio Radio Gradačac
Brojne osude vandalskog čina na katoličkoj crkvi u Gradačcu
GRADAČAC

Jučerašnji vandalskog čin u dvorištu i na objektu katoličke crkve sv. Marka Evanđeliste u Gradačcu izazvao je brojne reakcije i osude od strane javnosti i građana na društvenim mrežama i u medijima. Građani su jedinstveni u osudi ovog gnusnog događaja i zahtjevima da se počinilac što prije otkrije i privede licu pravde, te najoštrije kazni u okviru zakonom propisanih sankcija za navedeno djelo.

Građani Gradačca su posebno iznenađeni i zabrinuti da se ovakve stvari dešavaju u današnje vrijeme. Ističu da su, savjesnim i odgovornim ponašanjem mještana i lokalne zajednice, dvije gradačačke crkve, katolička i pravoslavna, i tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata od 1992. – 95. godine bile pošteđene značajnijih oštećenja od strane pojedinaca.


Općinski načelnik osudio vandalski čin na katoličkoj crkvi

Povodom skrnavljenja, odnosno vandalskog čina koji se desio u dvorištu i na objektu katoličke crkve u Gradačcu, oglasio se i općinski načelnik Edis Dervigašagić i najoštrije osudio ovakve gnusne postupke neodgovornih lica.

“Jučer (nedjelja 17.03.2018.) se desio vandalski čin  u kasnim popodnevnim satima. Tom prilikom razbijeno je staklo iznad ulaznih vrata crkve, provaljena metalna kapija na ulazu u zvonik, skinuta i razbijena manja ploča sa natpisom sa spomen križa u dvorištu crkve, te izvrnute i oštećene kante sa smeće.

Ovo nije prvi slučaj da se u vjerskim objektima dešavaju slični slučajevi. Tako je krajem prošle godine ispred ulaza u džamiju Husejniju izvršeno paljenje prostirki.

Povremeno se vrše provale u vjerske objekte radi krađe i uznemiravanja vjernika.

Općinski načelnik očekuje od nadležnih organa brzu reakciju i izricanje kaznenih mjera. Također zahtjeva i u skladu sa zakonima najoštrije kazne.

Građani Gradačca su oduvijek i u najtežim vremenima posebno ratova vjerno štitili vjerske objekte svih konfeksija i gradili suživot.”, navodi se u saopćenju općinskog načelnika Edisa Dervišagića.


Oglasila se Koalicija “Mržnja, ne sada i ne ovdje!” Gradačac

Koalicija “Mržnja, ne sada i ne ovdje!” Gradačac, neformalana mreža koja okuplja brojne nevladine organizacije, pojedince i medije, najoštrije osuđuje srknavljenje katoličke crkve u Gradačcu.

“Taj vandalski čin vrijeđa osjećaje ne samo naših sugrađana katolika nego i svih građana Gradačca koji su istinski opredijeljeni da žive u duhu tolerancije, međusobnog poštovanja i uvažavanja.  Duboko smo svjesni da je naša raznolikost naše bogatstvo i stoga smo odlučni da gradimo i jačamo zajedništvo među svim građanima i zajednicama, da gradimo društvo u kojem će se cijeniti i njegovati sve pozitivne vrijednosti. Nadamo se i vjerujemo da će nadležne institucije, u što kraćem roku otkriti i sankcionisati počinioce ovog sramnog čina.”, kaže se u saopćenju Koalicije.


Šimić osudio vandalski napad na katoličku crkvu

Dopredsjednik Općinskog vijeća Gradačac i predsjednik OO HDZ BiH Gradačac Marijan Šimić oštro je osudio vandalski napad na katoličku crkvu sv. Marka Evanđeliste u Gradačcu koji se dogodio u nedjelju 17. marta.

“Nadamo se da je ovo izdvojen slučaj nekog pojedinca, huligana, jer se u ovoj našoj multinacionalnoj sredini gdje se vjera, kultura i suživot međusobno poštuju i uvažavaju stoljećima, takav vandalizam ne smije događati“, kazao je Šimić.

Šimić je izrazio zahvalnost djelatnicima PU Gradačac koji su odmah po prijavi izašli na lice mjesta i obavili uviđaj.

“Od nadležnih institucija tražimo da se počinitelji ovog vandalizma kao i onog prethodnom počinjenog na objektu džamije Husejnije u Gradačcu što prije otkriju i procesuiraju”, naglasio je Šimić


I Medžlis IZ Gradačac osudio vandalski čin

Uz podsjećanje da su nepoznate osobe prošle godine zapalile nekoliko tepiha na ulazu džamije Husejnije, Medžlis Islamske zajednice Gradačac danas je osudilo vandalski čin skrnavljenja katoličke crkve sv. Marka Evanđeliste u Gradačcu.

“Očekujemo od nadležnih organa da otkriju počinitelje i da ubuduće dodatno porade na zaštiti svih vjerskih objekata na području Gradačca”, navodi se u saopćenju za javnost Medžlisa Islamske zajednice Gradačac.


Podsjećamo, dvorište i objekat katolička crkve sv. Marka Evanđeliste u Gradačcu jučer su u popodnevnim satima bili meta vandalskog napada jedne ili više nepoznatih osoba.

Tom prilikom razbijeno je staklo iznad ulaznih vrata crkve, provaljena metalna kapija na ulazu u zvonik, skinuta i razbijena manja ploča sa natpisom sa spomen križa u dvorištu crkve, te izvrnute i oštećene kante sa smeće. Pričinjena je manja materijalna šteta.

Uviđaj su sinoć obavili pripadnici Policijske stanice Gradačac, a o događaju je obaviješten dežurni kantonalni tužilac.

 

Radio Gradačac / Zoran Matkić

 

 

 

Comments are closed.

YouTube