Najnovije vijesti

Časne sestre iz Ugande posjetile Zavičajnu zbirku

02/08/2018 | objavio Radio Gradačac
Časne sestre iz Ugande posjetile Zavičajnu zbirku
KULTURA

Povodom obilježavanja 150. godišnjice osnivanja župe Sv. Marka Evanđeliste u Gradačcu gošće su bile članice zajednice „Kćeri Božije ljubavi“, koja ove godine takođe obilježava 150 godina postojanja. Osim na misama i svečanom euharistijskom slavlju koje je predvodio vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, one su zajedno sa župljanima iz Gradačca bile i na hodočašću u spomen Drinskih mučenica.

Posjetu Gradačcu iskoristile su da sa župnikom vlč. Markom Hrskanovićem obiđu kompleks Starog grada i Zavičajnu muzejsku zbirku. U razgovoru sa Vahidom Klopićem, direktorom Centra za kulturu „Ahmed Muradbegović“, gošće su se upoznale sa kulturom i tradicijom ovog kraja.

Časne sestre iz Ugande Fedrick Komugish i Olivija Tumushabe te Vedrana Ljubić, koja je porijeklom iz Bosne i Hercegovine, jako lijepo su se izrazile o novoj muzejskoj postavci koja je podijeljena u pet perioda: kameno, metalno, rimsko i doba osmaske vladavine te gradačačke kapetanije. Posebno im je bila zanimljiva specijalizovana izložba starog novca na prostoru Bosne i Hercegovine.

Ovdje je jako lijepo, ljudi su srdačni i susretljivi, rekla je časna sestra Fedrika.

Pomoć prilikom prevoda pomoć je svesrdno pružila časna sestra Vedrana koja je već 20 godina misionarka u Ugandi.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube