Najnovije vijesti

Čestitka u povodu 25. godišnjice formiranja 107. Viteške motorizovane brigade

08/06/2017 | objavio Radio Gradačac
Čestitka u povodu 25. godišnjice formiranja 107. Viteške motorizovane brigade
Boračka udruženja

U povodu značajnog jubileja, 25. godišnjice formiranja 107. Vmtbr, ratni komandant 4. bataljona, dr.sci. Halil Hasanović uputio je čestitku koju prenosimo u cjelosti:

„Poštovanji sugrađani, bivši pripadnici 107. Vmtbr. Gradačac, demobilisani borci, RVI, komandiri i komandanti, članovi komande Brigade, upućujem Vam iskrene čestitke u povodu 25. godišnjice od formiranja 107. Vmtbr. Gradačac. Sa posebnim pijetetom, sa članovima njihovih porodica, danas se prisjećamo svih naših poginulih poraca i šehida koji su ugradili svoje živote u odbranu Gradačca i države BiH. Sa ponosom se prisjećamo i svih naših, poslije rata, umrlih saboraca, komandira i komandanata. 

Ratno predsjedništvo općine Gradačac je 9. juna 1992. godine donijelo historijsku, “strateški” važnu i najznačajniju političku odluku u ratu, za odbranu naroda i teritorije općine Gradačac. Tada je preimenovalo OŠTO Gradačac u 107. br HVO (MHVO) Gradačac, što je u ključnoj fazi priprema za odbranu Gradačca bilo presudno.

Ivan Mijačević – Mijač, prvi komandant 107. br HVO (MHVO), je kao autentični vođa sa karizmom, svojim vojno – stručnim znanjem, te ličnom i komandantskom hrabrošću, doprinio donošenju krupnih političkih i vojnih odluka od strateškog značaja za herojsku odbranu Gradačca.

U ratu smo se borili za BiH, suverenu i nezavisnu državu građana, konstitutivnih i ravnopravnih naroda: Muslimana, Srba i Hrvata i pripadnika ostalih naroda koji u njoj žive. U ratu smo bili ponosni borci, komandiri i komandanti, pripadnici 107. brigade  koja je prva proglašena VITEŠKOM, a koju je 15.aprila 1993. godine odlikovalo Predsjedništvo RBiH. Najviše priznanje Vrhovne komande OS RBiH, 107. br. HVO (MHVO), na čelu sa legendarnim komandantom Ivanom Mijačevićem – Mijačem, dobila je za veličanstvene zasluge u herojskoj odbrani Gradačca i jedine nam domovine BiH.

Na dostojanstvenom ispraćaju, nakon smjene sa dužnosti komandanta 107. Vmtbr. ARBiH Gradačac, u društvu članova komande brigade, komandanata bataljona i komandira prištabskih jedinica, 1.avgusta 1994. godine, Ivan Mijačević – Mijač, prisutnim  kaže:

“..da još nismo svjesni šta je značila odbrana Gradačca za RBiH. Da nije bilo odbrane Gradačca ne bi bilo jedinstvene RBiH. Bile bi Velika Srbija i Velika Hrvatska. Ostalo bi samo Sarajevo sa okolicom. U odbrani Gradačca napravili smo veliko djelo i ušli u istoriju. Time se treba ponositi”.

107. Viteška je ostavila trajni pečat u svijesti i pamćenju, kao jedinstven primjer heroizma, odlučnosti i neuništivosti boraca i naroda gradačačkog kraja, u odbrani svoje slobode i dostojanstva. Zlatnim slovima, na stranicama istorije, isklesana su imena njenih boraca, komandira i komandanata. U amanet sadašnjim i budućim generacijama, ostavljamo moralnu obavezu, da njeguju svijetle tradicije herojske borbe i otpora naroda gradačačkog kraja.

Sretna Vam godišnjica formiranja 107. Viteške motorizovane brigade Gradačac”, navodi se u čestitki ratnog komandanta 4. bataljona 107. Vmtbr.

Radio Gradačac/Foto: JOB „Unija veterana“ općine Gradačac

Comments are closed.

YouTube