Najnovije vijesti

Čišćenjem grafita obilježen Svjetski dan kulturne raznolikosti

21/05/2018 | objavio Radio Gradačac
Čišćenjem grafita obilježen Svjetski dan kulturne raznolikosti
Udruženja građana

Danas je u Gradačcu obilježen Svjetski dan kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj, aktivnostima koje je upriličila Koalicija za borbu protiv mržnje „Mržnja, ne sada i ovdje“ iz Gradačca, uz podršku misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini. Ovaj projekat izazvao je zanimanje mladih aktivista i srednjoškolaca, koji su željeli dati svoj doprinos u čišćenju grafita sa kulturno historijskih građevina u kompleksu Starog grada.

Profesor Amir Mujkanović iz udruženja „Sehara“ otvorio je druženje ispred zgrade biblioteke „Alija Isaković“ radionicom „ Pričaonica o kulturno historijskoj baštini“. Istakao je kako je važno skrenuti pažnju mladima na važnost očuvanja kulturno historijskih spomenika.

„Svjedoci smo da veliki broj spomenika ima određeni broj grafita koje bi trebalo ukoniti, a mi ćemo upravo to danas učiniti. Kada je riječ o odnosu vlasti prema kulturno-historijskom naslijedju ne možemo biti nikako zadovoljni. Svjedoci smo da brojni kompleksi starih gradova propadaju, a tako i kompleks Starog grada Gradačca. Međutim, posljednje vijesti sa viših nivoa vlasti nam ulivaju nadu da će u budućnosti biti bolji odnos prema kulturno-historijskom naslijedju“, rekao je Mujkanović.

Predstavnica Koalicije Maida Hujdur smatra da mladi trebaju izraziti svoju kreativnost, ali da šaranje po vrijednim spomenicima naše kulturne baštine nije način.

„Mladi trebaju svoju kreativnost pokazati na jedan dostojan i lijep način, a ne šaranjem materijalnih dobara i kulturnih spomenika. Neke oblike vandalizma trebamo spriječiti u korijenu, svaki zid nije zid koji se treba pošarati. Ono što smo vidjeli u kompleksu Starog grada zaista nije umjetnost, nego nešto što je neprimjereno jednom kulturnom kompleksu“, kazala je Hujdur.

Crtanje grafita u većini zemalja svijeta smatra se vandalskim činom, te je zakonski kažnjivo, a Nedžad Osmić službenik Policijske uprave Gradačac istakao je kako je ovaj čin zakonski regulisan i posmatra se kao krivično dijelo.

„Posebno pažnju i napore ulažemo kako obilascima patrola, tako i preventivnim djelovanjem na sprečavanje pisanje grafita na kapijama kule i svim drugim objektima u ovom kompleksu“, kaže Osmić.

Današnja akcija je djelomično uspijela s obzirom da nije bilo moguće običnim deterdžentom skinuti grafite. Iz Koalicije najavljuju da će preduzeti daljnje aktivnosti kako bi sa Zavodom za zaštitu kulturno-historijskih spomenika pokušali usaglasiti na koji način bi se grafiti i natpisi na karaulama mogli efikasno skinuti.

Svi koji na ovaj način skrnave građevine kvare imidž grada, te pokazuju nedostatak opšte kulturu. Koalicija za borbu protiv mržnje ovim projektom željela je poručiti svima onima koji se na neodgovoran i krajnje primitivan način ophode prema našem kulturno-historijskom nasljeđu, da pokažu više odgovornosti i svijesti prema blagu koje smo naslijedili.

Učesnici ovog projekta, poslali su jasnu poruku vršnjacima da svoju kreativnost izražavaju na druge, primjerenije načine, jer je uklanjanje grafita težak i dugotrajan proces. Brižno čuvajmo u sadašnjosti ono što nam je ostavljeno u naslijedje, kako bi današnje, ali i buduće buduće generacije imale podsjetnik na važnost fizičkih artefakata.

Radio Gradačac/Dino Kukuruzović

Comments are closed.

YouTube