Najnovije vijesti

COVOD-19: Tuzlanski kanton adekvatno i pravovremeno odgovorio na krizu

21/04/2020 | objavio Radio Gradačac
COVOD-19: Tuzlanski kanton adekvatno i pravovremeno odgovorio na krizu
Tuzlanski kanton

Osmi dan zaredom Tuzlanski kanton je bez novozaraženih osoba korona virusom. U posljednja 24 sata na UKC-u Tuzla testirano je 168 uzoraka od kojih ni jedan nije bio pozitivan.

Do sada su na Tuzlanskom kantonu ukupno COVID-19 pozitivne 84 osobe, od kojih su sa današnjim danom oporavljene 23,  tri pacijenta su prebačena u  kantone njihovog prebivališta, dva pacijenta su preminula od primarnih oboljenja, a bili su COVID-19 pozitivni, što znači da je trenutno na području Kantona 58 pacijenata COVID-19 pozitivno.

Analizirajući prethodni period može se primjetiti da je najveći broj osoba koji je bio u samoizolaciji 5.300, a na današnji dana taj broj je 807 osoba kojima još nije istekla 14-dnevna kućna samoizolacija. Od početka proglašenja epidemije testirano je ukupno 2.514 osoba, od kojih je oko 5% ponovno testiranih.

Kada je u pitanju liječenje pozitivnih pacijenata, bitno je naglasiti da se trenutno na UKC Tuzla nalazi 5 pacijenata, dok se ostalih 51 pacijent nalaze u kućnoj izolaciji. Svi pacijenti su klinički stabilni.

Analizirajući podatke i tok razvoja epidemiološke situacije na području našeg kantona, i upoređujući ga sa situacijom u regionu, ali i šire, može se zaključiti da je Tuzlanski kanton adekvatno i pravovremeno odgovorio na krizu, te danas imamo rezultate koji su, statistički gledano, znanto bolji nego što to bilježe i znatno opremljeniji i razvijeniji zdravstveni sistemi, saopćeno je iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona.

Podsjećamo, Ministarstvo zdravstva Tuzlanskog kantona je od početka pogoršanja epidemiološke situacije u regiji i svijetu poduzelo niz aktivnosti sa ciljem sprečavanja pojave novootkrivenog oboljenja izazvanog COVID-19. Obzirom da je ovo oboljenje proglašeno zaraznom bolešću čije je sprečavanje i suzbijanje od interesa za Federaciju BiH, sa ciljem njegovog suzbijanja osnovan je i Krizni štab Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona, a kojeg čine predstavnici više institucija čije je angažovanje nephodno za adekvatan odgovor u cilju sprečavanja pojave i širenja oboljenja COVID-19.

Krizni štab je početkom svog djelovanja poduzeo niz broj mjera i koraka na poboljšanju higijensko-epidemiološke situacije na području kantona, izdavao naredbe i preporuke za sprečavanje pojave i širenja zaraznog oboljenja, te učestvovao u pripremi kapaciteta koji bi se koristili za izolaciju neposrednih kontakata u slučaju pojave pozitivnih slučajeva oboljelih od COVID-19, kao i samog smještaja oboljelih u adekvatnim uslovima na Klinici za infektivne bolesti JZU UKC Tuzla.

Donesen je krizni plan pripravnosti, plan upravljanja kontaktima u javnom zdravstvu, preporuke za zdravstvene radnike i nezdravstvene radnike u zdravstvu, preporuke za izvanbolničke izolatorije, te niz drugih preporuka, odluka i naredbi, koje su dovele do današnje stabilne i povoljne epidemiološke situacije kada je u pitanju Tuzlanski kanton. Sve aktivnosti su poduzimane u saradnji i uz saglasnost Kantonalnog štaba civilne zašite i Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Ministarstvo zdravstva Tuzlanskog kantona ovdje posebno želi istaknuti ulogu građana Tuzlanskog kantona koji su, u ogromnom procentu, pokazali visok nivo građanske svijesti i poštivali sve donesene mjere. Ova činjenica je osnovni razlog za izuzetno povoljnu epidemiološku situaciju na području kantona. Stoga se mole građani Tuzlanskog kantona, da i u narednom periodu nastave poštovati mjere koje predlože nadležni štabovi i institucije, navedeno je iz Odjeljenja za informisanje Vlade TK.

Radio Gradačac / Vlada TK

Comments are closed.

YouTube