Najnovije vijesti

Crveni križ FBiH vježbom spašavanja obilježio Svjetski dan prve pomoći

13/09/2020 | objavio Radio Gradačac
Crveni križ FBiH vježbom spašavanja obilježio Svjetski dan prve pomoći
FBiH/BiH

Crveni križ Federacije BiH upriličio je jučer u Gradačcu, na Svjetski dan prve pomoći, vježbu Službe zaštite i spašavanja sa partnerima iz sistema zaštite i spašavanja.

Timovi Crvenog križa Federacije BiH, Civilne zaštite, ali i drugi partneri pokazali su spremnost i pripravnost za djelovanje u odgovoru na neku od prirodnih nesreća. Vježba je bila tematski posvećena zbrinjavanju ugroženog stanovništva uslijed zemljotresa.

Generalni sekretar Crvenog križa Federacije BiH Namik Hodžić ističe značaj kontinuirane edukacije timova i provjere pripremljenosti za pravovremenu reakciju jer je Crveni križ sastavni dio sistema pripreme i odgovora na prirodne nesreće.

I dalje ćemo raditi na osposobljavanju višenamjenskih terenskih jedinica i Službe zaštite i spašavanja kao i na unapređenju efikasnog odgovora u slučaju određene elementarne nepogode, što je jedan od naših osnovnih mandata – istakao je Hodžić.

Održane su dvije vježbe. Jedna je  bila na prostoru Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“ gdje se radilo na evakuaciji i zbrinjavanju povrijeđenih učenika škole uslijed zemljotresa, a druga na jezeru Vidara gdje su timovi vršili evakuaciju vodenim putem i zbrinjavanje ugroženog stanovništva kroz pružanje prve pomoći, psihosocijalne podrške, aktivnosti službe traženja i obnavljanja porodičnih veza.

U tom događaju učestvovalo je oko 70 osoba, uposlenika i volontera u strukturi Crvenog križa, te partnerskih službi (Civilna zaštita grada Gradačac, Dom zdravlja, Policijska stanica i Vatrogasna jedinica grada Gradačac kao i Ronilački klub iz Gradačca ‘Vidara’).

Naše ekipe su tom vježbom pokazale spremnost brzog djelovanja na terenu što smo dokazali i u slučaju poplava, klizišta, ali i drugih nepogoda koje su nažalost pogađale našu državu – naglasio je Jasmin Nikšić, operativni rukovodilac vježbe, saopćeno je iz CK FBiH.

Vježba je održana uz pridržavanje svih higijensko-epidemioloških mjera i preporuka nadležnih organa.


Svjetski dan prve pomoći se tradicionalno obilježava svake druge subote u mjesecu septembru. Obilježavanje dana posvećenog prvoj pomoći izuzetna je prilika za ukazivanje da je prva pomoć humani čin koji pokreće ljude u izgradnji bolje, sigurnije i humanije zajednice.


Radio Gradačac / FENA / Foto: CK FBiH

Comments are closed.

YouTube