Najnovije vijesti

“Dan bijelih traka” će biti obilježen i u Gradačcu

31/05/2021 | objavio Radio Gradačac
“Dan bijelih traka” će biti obilježen i u Gradačcu
GRADAČAC

Danas se obilježava Međunarodni dan bijelih traka u znak sjećanja na više od 3.000 ubijenih u prijedorskoj opštini od 1992. do 1995. godine, među kojima je 102 ubijene djece. “Dan bijelih traka – 31. maj” i ove godine biće obilježen simboličnim mirnom protestnom šetnjom preživjelih Prijedorčana kroz prijedorsko šetalište i na Gradskom trgu i u mnogim drugim gradovima širom svijeta.

Ove godine fokus će biti na 102 ubijene prijedorske djece i inicijativu roditelja da se postavi dostojno spomen-obilježje ubijenim mališanima u centru Prijedora, iako gradske vlasti već dugo odbijaju to da urade.

Podsjetimo, srpske vlasti u Prijedoru su 31. maja 1992. izdale naredbu putem lokalnog radija kojom se nesrpskom stanovništvu nalaže da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, te da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava.

U povodu Dana bijelih traka Udružene građana “Nur” Gradačac danas u 12 sati organizuje mirnu šetnju u znak sjećanja na genocid nad Bošnjcima Prijedora. Okupljanje je u 11:45 sati na trgu Alije Izetbegovića. Svi učesnici će dobiti bijele trake, koje će nositi oko ruke. Nakon protestne šetnje u prostorijama ovog udruženja će bti projekcija dokumentarnog filma Dan ubijanja – Prijedor.

May be an image of jedna ili više osoba i tekst

Radio Gradačac / Udruženje “Nur” Gradačac

Comments are closed.

YouTube