Najnovije vijesti

Dan sjećanja na srednjovjekovnu Bosnu i kralja Tvrtka I Kotromanića

26/10/2022 | objavio Radio Gradačac
Dan sjećanja na srednjovjekovnu Bosnu i kralja Tvrtka I Kotromanića
GRADAČAC

Na današnji dan 1377. godine krunisan je ban Tvrtko I Kotromanić, čime Banovina Bosna postaje Kraljevina Bosna, a Tvrtko I Kotromanić prvi bosanski kralj. Centralna manifestacija za srednje škole u Tuzlanskom kantonu povodom obilježavanja Dana krunisanja kralja Tvrtka I Kotromanića i Dana sjećanja na srednjovjekovnu Bosnu održana je danas u Mješovitoj srednjoj školi „ Hasan Kikić“ Gradačac.

Direktor MSŠ „Hasan Kikić“ Zijad Mahmutović, izrazio je zadovoljstvo što je upravo njegovoj školi ukazana čast da bude domaćin prve ovakve manifestacije.

Ministar obrazovanja i nauke TK, Ahmed Omerović  istakao je ovom prigodom važnost da učenici u osnovim i srednjim školama na organiziran način obilježavju značajne datume. Naime, Tuzlanski kanton prvi je u Federaciji Bosne i Hercegovine koji  je donio Pravilnik o obilježavanju značajnih datuma u osnovnim i srednjim školama.

Ban Tvrtko I došao je na vlast u vrlo nestabilnom političkom zbivanju u Bosni, što je obično bio slučaj u tadašnjim državama kada se dešavala izmjena vladara. U vojnom, ekonomskom i kulturnom pogledu, Tvrtkova Bosna zapisana je zlatninm slovima jer je iz tog vremena ostalo veliko kulturno naslijeđe. Uz Bana Kulina, Tvrtko I je najznačajnija ličnost Bosanske države. O značaju i važnosti srednjovjekovne Bosne i njenim specifičnostima podsjetio nas je profesor historije Enir Šakić.

Učenice MSŠ „Hasan Kikić“ su povodom obilježavanja ovog značajnog dana iz bh. historije naslikale bosanske banove i kraljeve. Amina Halilković i Ajla Alagić kažu da na ovaj način, na jednoj slici, žele prikazati njihovu snagu i ujedinjenost kao i tradiciju i običaje tog vremena.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube