Najnovije vijesti

Dan žalosti u Tuzlanskom kantonu – Sjećanje na 25. maj 1995. godine

25/05/2022 | objavio Radio Gradačac
Dan žalosti u Tuzlanskom kantonu – Sjećanje na 25. maj 1995. godine
Tuzlanski kanton

U srijedu, 25. maja 2022. godine je Dan žalosti u Tuzlanskom kantonu.

Vlada Tuzlanskog kantona 2016. godine donijela Odluku o proglašenju 25. maja, dana stradanja tuzlanske mladosti na Kapiji, danom žalosti za područje našeg kantona.

– S tim u vezi, na ovaj dan sve institucije i organi na području Tuzlanskog kantona istaknuti će zastave na pola koplja/jarbola, a sve medijske kuće i organizatori kulturno – umjetničkih i sportskih manifestacija obavezne su da svoje programske sadržaje prilagode danu žalosti, saopćeno je iz Vlade Tuzlanskog kantona.

Podsjećamo, u centru Tuzle na Kapiji od granate ispaljene s položaja Vojske Republike Srpske na Ozrenu 25. maja 1995. godine prekinut je 71 mladi život. Samo nekoliko žrtava bilo je starije od 30 godina, dok je najmlađa žrtva Sandro Kalesić imao dvije i po godine. Poginuli su pokopani u Memorijalnom kompleksu Slana Banja, a na mjestu tragedije postavljeno je obilježje sa imenima poginulih.

U Tuzli će se danas održati komemorativno obilježavanje posvećeno sjećanju na žrtve žrtve ratnog zločina na Kapiji i sjećanju na sve civilne žrtve rata u Tuzli i Bosni i Hercegovini.U vrijeme kada je 25. maja 1995. godine na tuzlansku Kapiju pala granata, tačno u 20:55 sati oglasiće se sirena.

Protokol:

9:30h – Polaganje vijenaca i cvijeća civilnim žrtvama (SLANA BANJA)

11:00h – Komemoracija i polaganje vijenaca i cvijeća civilnim žrtvama (KAPIJA)

20:55h – Oglašavanje sirena

Radio Gradačac / Vlada TK / RTV 7

Comments are closed.

YouTube