Najnovije vijesti

Dan žena – podrška osobama oboljelim od karcinoma

08/03/2018 | objavio Radio Gradačac
Dan žena – podrška osobama oboljelim od karcinoma
GRADAČAC

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, članice Inicijativnog odbora Udruženja žena oboljelih od karcinoma dojke danas su promotivnom akcijom u Gradačcu ukazale na probleme sa kojima se suočavaju. Isperd gradskog kina dijelile su vrpce i informativne letke a sva prikupljena sredstva bit će iskorištena za osnivanje Udruženja žena oboljelih od karcinoma dojke u Gradačcu.

Kako je za Radio Gradačac izjavila Zijada Zrnić, borba sa ovom teškom bolešću razlog je zašto se uključila u aktivnosti osnivanja ovog udruženja s ciljem skretanja pažnje javnosti na osobe oboljele od karcinoma.

Ja sam dva puta oboljela, a majka i sestra su mi umrle od karcinoma. Tako da mislim da osobe poput mene imaju dovoljno razloga da budu aktivne i da se udruže u jednu ovakvu organizaciju kako bi javnosti mogli prezentovati borbu sa ovom  teškom bolesti. Kod nas je to još uvijek tabu tema, jer žene ne žele o tome  da pričaju. Očekujem da kada bude osnovano ovo udruženje da ćemo probuditi javnost i da će žene više imati priliku da se educiraju, da idu na preglede i postati svjesne problema sa kojima se suočavaju, ističe Zijada Zrnić.


Prema podacima Doma zdravlja Gradačac u oktobra prošle godine registrovane su 453 osobe oboljele od karcinoma na području općine Gradačac. Od toga 103 žene boluju od karcinoma dojke.


Fodnacija zajednice Gradačca već dvije godine organizuje mirnu šetnju i edukativna predavanja kako bi se javnosti skrenula pažnja na osobe oboljele od karcinoma dojke. Rezultat toga je i osnivanje Inicijativnog odbora Udruženja žena oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja.

Okupljamo od 20 do 25 žena, mada ima puno više žena koje su oboljele ali ne žele da se druže i da pričaju o tome. Mislim da je jako bitno da javno govorimo, jer koliko god je bitno fizički se liječiti jako je bitno liječiti dušu i samo kad smo zajedno možemo liječiti dušu, podijeliti iskustva i istaći probleme sa kojima se susrećemo u liječenju. I nadam se da će naša lokalna zajednica otvoriti dušu, prihvatiti nas i pružiti pomoć pri osnivanju jednog ovakvog udruženja, poručila je Zijada Zrnić, članica Inicijativnog odbora Udruženja žena oboljelih od karcinoma dojke u Gradačcu.

Sa ove promotivne akcije upućene su čestitke ženama za 8. mart Međunarodni dan žena i jasna poruka kako je neophodno pobuditi svijest javnosti o potrebi davanja podrške osobama oboljelim od karcinoma.

Radio Gradacac

 

 

 

Comments are closed.

YouTube