Najnovije vijesti

Danas je 16. godišnjica smrti brigadira Ive Mijačevića – Komandanta odbrane Kapije Bosne

05/09/2023 | objavio Radio Gradačac
Danas je 16. godišnjica smrti brigadira Ive Mijačevića – Komandanta odbrane Kapije Bosne
GRADAČAC

Danas se navršava 16 godina od kako je nakon duge i teške bolesti preminuo Ivo Mijačević, ratni komandant gradačačke 107. Viteške motorizovane brigade. Komandant najmnogoljudnije i prve Viteške brigade u Bosni i Hercegovini preminuo je 5. septembra 2007. godine. Tim povodom danas će u organizaciji Udruženja boraca Gradačac Gradskom kinu sa početkom u 12 sati biti upriličen komemoratvini skup na kojem će se govoriti o životu i djelu prvog komandanta gradačačke odbrane.

Ivo, među građanima Gradačca i saborcima poznat kao Ivan, Komandant ili Mijač rođen je 19. januara 1947. godine u naselju Tramošnica Gornja. Osnovnu školu i Gimnaziju završio je u Gradačcu. Svoje školovanje nastavlja u Vojnoj akademiji bivše JNA, rod artiljerija, nakon čega odlazi na službu u Sloveniju.

Po početku ratnih dejstava u BiH Ivo Mijačević stavlja se na raspolaganje komandi Štaba TO Gradačac i Predsjedništvu Skupštine opštine Gradačac.

Od 25. aprila 1992. godine preuzima komadu u Štabu TO, a na dužnost ratnog Komandanta 107. brigade postavljen je naredbom Predsjedništva RBiH od 21. decembra 1992. godine.

 

 

Postao je omiljena ličnost, a svojom odlučnošću saborcima i  građanima  bio je oslonac i potpora u najtežim ratnim danima. Bio je prije svega čovjek i borac za Gradačac i Bosnu i Hercegovinu.

 

Odgovornu dužnost Komandanta brigade obavljao je sve do 2. avgusta 1994. godine.

Naredbom zamjenika Ministra odbrane FBiH, 5. decembra 1997. godine Ivo Mijačević je unaprijeđen u čin brigadira Armije Republike Bosne i Hercegovine.

 

Zdravlje Ive Mijačevića bilo je teško narušeno. Preminuo je 5. septembra 2007. godine, te sahranjen tri dana kasnije na Gradskom groblju u Gradačcu u prisustvu velikog broja poštovalaca i saboraca. Na komemoraciji povodom smrti brigadira Ive Mijačevića, general Željko Knez je rekao „Pitam se da li smo svi dovoljno učinili da olakšamo Ivanu posljednje dane. Nadam se da ćemo u budućnosti znati cijeniti njegovu hrabrost i zalaganje za Bosnu i Hercegovinu”.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube