Najnovije vijesti

Danas je Dan oslobođenja Gradačca od fašizma

06/04/2020 | objavio Radio Gradačac
Danas je Dan oslobođenja Gradačca od fašizma
Boračka udruženja

Gradačac je u II svjetskom ratu više puta oslobađan a 6. aprila 1945. godine partizanske jedinice u odlučnoj borbi oslobodile Gradačac i okolinu od fašističkih i okupacionih snaga. Od tada Gradačac je slobodan i nepokoren grad.

U zimu i proljeće 1945. godine prostor Gradačca i okoline bio je veliko bojno polje. Za samo nekoliko sedmica brojne vojske su prodefilovale Gradačcom. Početkom aprila u velikoj početkom aprila 1945. godine u sklopu velike ofanzive štab 2. Armije Jugoslovenske vojske težište svog napada usmjerio i prema Gradačcu, gdje je 19. brigada 25. divizije ušla u grad preko Humki i iz pravca Turića 6. aprila 1945. godine.

Odmah su uslijedili veliki skupovi građana i otpočelo se sa formiranjem novih organa vlasti, koje su postepeno zavodile red. Borbe u okolici Gradačca nastavljene su i dalje ali u Gradačac više nikada nije ušla naprijateljska čizma.

U borbi protiv fašizma, učestvujući u NOR-u od 1941. do 1945. godine, sa područja Gradačca bilo je 1390 boraca u raznim jedinicama širom Jugoslavije. Njih 315 ugradilo je svoje živote u naš Gradačac i našu Bosnu i Hercegovinu, a 70 građana su bili žrtve fašističkog terora.

Njihov slobodarski put nastavlja 730 antifašista članova Udruženja ABNOR Gradačac.

 

Zbog mjera u suzbijanju pandemije korona virusa, danas neće biti organizivanog polaganja  cvijeća na spomen obilježjima u gradskom parku kao ni svečane sjednice povodom obilježavanja 6. aprila – Dana oslobođenja Gradačca od fašizma.

Profesor historije Selmir Idrizović, član Udruženja “Sehara” Gradačac, povodom obilježavanja 75. godišnjice oslobođenja Gradačca od fašizma pročitat će prigodan referat koji će biti emitovan u prijepodnevnom programu Radio Gradačca.

 

 

Radio Gradačac

 

Comments are closed.

YouTube