Najnovije vijesti

Danas je Dan oslobođenja Gradačca u 2. svjetskom ratu

06/04/2021 | objavio Radio Gradačac
Danas je Dan oslobođenja Gradačca u 2. svjetskom ratu
GRADAČAC

Slobodarski Gradačac s ponosom baštini sjećanje na 6. april 1945. godine, kada su partizanske jedinice ušle u Gradačac i ovladale pravcem Humke-Turić-Gornji Lukavac-Donja Zelinja. 

Zbog mjera u suzbijanju pandemije koronavirusa i novonastalih prilika, neće biti javnog obilježavanja ovog datuma. 

U organizaciji Udruženja antifašista i boraca NOR-a i Grada Gradačac danas će zvanične delegacije položiti cvijeće na spomenik i spomen kosturnicu borcima NOR-a i civilnim žrtvama fašističkog terora 1941.-1945. godine te spomen-obilježju šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama rata 1992.-1995. godine.

Čestitke u povodu jednog do najvažnijih datuma u historiji Gradačca i okoline uputili su gradonačelnik Edis Dervišagić i Husein Mejremić, predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a (UABNOR) Gradačac.

To je veoma važan dan za sve stanovnike Gradačca i okoline. Prije 76. godina desilo se zadnje oslobođenje Gradačca koje su izvršile jedinice 25. divizije 2. Armije Jugoslavenske vojske, rekao je Husein Mejremić.

– Podsjećanja na datume u borbi protiv fašizma imaju za cilj ukazivanje na važnost borbe protiv fašizma i obaveze stvaranja demokratskog i tolerantnog društva među svim građanima Bosne i Hercegovine, ističe gradonačelnik Edis Dervišagić uputivši čestitke svim građankama i građanima grada Gradačca povodom ovog značajanog datuma.

U borbi protiv fašizma, učestvujući u NOR-u od 1941. do 1945. godine, sa područja Gradačca bilo je 1390 boraca u raznim jedinicama širom Jugoslavije. Njih 315 je poginulo, dok je 70 žrtava fašističkog terora.

Partizanske jedinice nekoliko puta oslobađali Gradačac i okolinu. Prvo oslobađanje bilo je 28. jula 1943. godine i trajalo je samo jedan dan. Gradačac je drugi puta oslobođen 15. septembra 1943. sve do proljeća 1944. godine, nakon čega su i u oktobru iste godine borci Posavsko-trebavskog partizanskog odreda ponovo ušli u grad.

Prije 76. godina, partizanske jedinice su 6. aprila 1945. godine, u konačnim borbama za oslobođenje, oslobodile Gradačac i okolinu od fašističkog okupatora. Tim povodom 6. april se obilježava kao dan oslobođenja Gradačca u drugom svjetskom ratu.

U poslijeratnom periodu, na taj dan su otvarani fabrički pogoni, značajni društveni objekti  i javne ustanove. Bila je to prilika da se govori o infrastrukturnom i općem razvoju komune. Tako je općina Gradačac u narednih četiri decenije od izrazito nerazvijene prerasla u red razvijenih lokalnih zajednica.

Danas, 76 godina kasnije, prilika je da se prisjetimo herojske borbe boraca NOR-a i tekovina NOB-a, kao i borbe za slobodu Gradačca i Bosne i Hercegovine u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995. godine.

Povodom obilježavanja 76. godišnjice oslobođenja Gradačca od fašizma u prijepodnevnom programu Radio Gradačca bit će emitovan prigodan referat o historijskom, društvenom i ekonomskom razvoju Gradačca u periodu od 1945. do 1990. godine.

Stanovnicima Gradačca i okoline Radio Gradačac upućuje čestitke povodom 6. aprila Dana oslobođenja Gradačca u 2. svjetskom ratu.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube