Najnovije vijesti

Danas je Dan šehida u Bosni i Hercegovini

14/05/2021 | objavio Radio Gradačac
Danas je Dan šehida u Bosni i Hercegovini
GRADAČAC

Drugi dan Ramazanskog bajrama u Bosni i Hercegovini obilježava se i kao Dan šehida, dan trajnog sjećanja na hrabre borce koji su svoje živote dali braneći Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. godine. Dan šehida ustanovljen je odlukom Rijaseta Islamske zajednice u BiH 23. januara 1995. godine.

Vjernici, članovi šehidskih porodica, boračkih organizacija te predstavnici javnog i političkog života posjetit će šehidska spomen obilježja i mezaristane.

Centralno obilježavanje Dana šehida u Gradačcu održat će se na Centralnom spomen obilježju šehida, poginulih boraca i civilnih žrtava u gradskom parku u 8:00 sati.

Odavanja počasti šehidima nastavit će se na šehidskom mezarju u Mahmut Mahali u 9:00 sati kojem će prisustvovati  i imami Medžlisa Islamske zajednice Gradačac. Pordice šehida, džematlije, gradski imami i zvanične delegacije posjetit će i mezarluke Šehitluci u 9:30 sati, Kadić Bašča u 9:45 sati i Meškino Brdo u 10:15 sati. 

Prijem predstavnika porodica šehida i boračkih udruženja održat će se u sala Medžlisa Islamske zajednice Gradačac u 10:30 sati.

Učenje tevhida i poklanjanje hatme pred duše šehida u svim džamijama prije podne – namaza u 12:30 sati. Hatmu su proučili gradačački imami.

Radio Gradačac / Medžlis IZ Gradačac

Comments are closed.

YouTube