Najnovije vijesti

Danas je Međunarodni dan maternjeg jezika

21/02/2021 | objavio Radio Gradačac
Danas je Međunarodni dan maternjeg jezika
Na današnji dan

Bošnjačka zajednica kulture ,,Preporod“ – Gradsko društvo Gradačac, radi epidimiološke situacije uzrokovane COVIDOM-19 i mjera koje su još uvijek na snazi, nije u mogućnosti  da do daljnjeg realizuje redovne programske aktivnosti. Kako bi i u ovom specifičnim okolnostima ostali u kontaktu sa našim sugrađanima BZK “Preprod” i Radio Gradačac na ovaj način žele da obilježe, ožive i osvježe kulturu sjećanja na 21. februar – Međunarodni dan maternjeg  jezika.

Organizacija za obrazovanje, nauku i kulturu pri Ujedinjenim narodima (UNESCO) je 1999. godine 21. februar proglasila Međunarodnim danom maternjeg jezika, kao sjećanje na studente koji su 21. februara 1952. godine ubijeni u Daki u Istočnom Pakistanu (tadašnjem Bangladešu), jer su protestirali zbog toga što njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični.

UNESCO na ovaj način želi podsjetiti da jezici nisu samo vitalan dio civilizacijskoga kulturnog naslijeđa, već i nezamjenjivi izraz ljudske kreativnosti i veličanstvene različitosti, sa ciljem da promovišu jezičku raznolikost i višejezičko obrazovanje jer je dio kulturnog identiteta naroda kao tačka prepoznavanja, različitosti ali i tolerancije i razumijevanja. Briga o maternjem jeziku je način dokazivanja svijesti o vlastitom identitetu, ali i veoma osjetljivo mjesto tolerancije prema drugom i drugačijem.

Maternji jezik je neotuđivo pravo svakog pojedinca jer ga najprije po rođenju naučimo i prirodno ga usvaja u sredini u kojoj odrastamo bez ikakve posebne obuke i radi toga njegujmo ga, jer znamo da postojimo kad imamo svoj jezik a njegova ljepota i snaga riječi dobija puni značaj tek u dodiru s drugim jezicima i kulturama. Svoj maternji jezik trebamo voljeti, a to postižemo njegovim čuvanjem i pravilnim korištenjem.

Maternji jezik je naslijeđe koje pripada svakom pojedincu i niko nema pravo oduzeti to naslijeđe nekome. Isto trebamo znati, da ljubav prema maternjem jeziku ne smije nas, spriječiti da učimo strane jezike. Danas u svijetu postoji oko 7000 jezika, koji je svakome neki jezik maternji i zato obilježavamo ovaj dan kako bismo istakli važnost učenja jezika za razvoj višejezičnosti i razumijevanja među ljudima koji pripadaju različitim kulturama. Volimo i čuvajmo svoj maternji jezik i poštujmo tuđi! Sretan nam Međunarodni dan maternjeg jezika, poručuju iz BZK “Preporod” – Gradsko društvo Gradačac.  

Obilježavanjem Dana maternjeg  jezika skreće se pažnju na važnost učenja svog maternjeg jezika, što podrazumijeva njegovanje kulturne i jezičke tradicije pisane na maternjem jeziku.

Prošle godine u povodu obilježavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika, prof.dr. Amira Turbić Hadžagić sa Filozofskog fakulteta u Tuzli zamolila je prisutne u prostorijam “Preporoda”, ali i stanovnike Gradačca, da se potrude i zapisuju govor djedova i nena, jer mnoge riječi su već izumrle i više se ne koriste u našim domovima.

– Jedan jezik umre onoga dana kada umre i njegov posljednji govornik. Umiranjem jednog jezika nestaje kultura, nestaje historija, tog naroda više nema i zato je jezik naš identitet, istakla je za Radio Gradačac prof.dr. Amira Turbić-Hadžagić.

Jezik je most koji povezuje ljude. Jezik je blago jednog naroda. Za sve je važno da razvijaju osjećanje ljubavi prema svome jeziku, poštivanje raznolikosti, drugoga i drugačijeg. 

Radio Gradačac / BZK “Preprod” Gradačac

 

Comments are closed.

YouTube