Najnovije vijesti

Danas je Prvi maj – međunarodni praznik rada

01/05/2020 | objavio Radio Gradačac
Danas je Prvi maj – međunarodni praznik rada
FBiH/BiH

Širom svijeta danas se obilježava Praznik rada, 1. maj. Na današnji dan 1886. godine održane su demonstracije radnika u Čikagu, kada je u sukobima s policijom poginulo više radnika, a pet njih je osuđeno na smrt.

Međunarodni praznik rada obilježava se velikim marševima, akcijama i demonstracijama, koje organizuju različiti pripadnici i simpatizeri radničkog, sindikalnog i širokog antikapitalističkog pokreta.

Prema posljednjim podacima Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine zaključno sa 28.04.2020. godine broj zaposlenih radnika na području grada Gradačca po prebivalištu osiguranika je 9002, a po sjedištu poslodavca ukupno je evidentirano 8547 zaposlenih.

Prvi maj se u našoj zemlji prethodnih godina slavio provodeći vrijeme u prirodi, roštiljajući i družeći se sa drugim ljudima, ali zbog trenutne epidemiološke situacije, ove godine vlasti su zabranile okupljanja.

Inače, u oba bh. entiteta, 1. i 2. maj proglašeni su neradnim danima.

U povodu obilježavanja 1. maja – međunarodnog praznika rada 2016. godine naš kolumnista Vahid Klopić je u kolumni “Pijaca ili Živio 1. maj” napisao:

 

Danas je Prvi maj.

U zemlji u koju je došla svjetlost, ali i nezaposlenost, bezperspektivnost, neznanje i dužničko ropstvo. Zemlji u kojoj se svi dobro pate, ali sakrivaju patnju da oni drugi ne vide. Ustvari, zemlji potpunih apsurda.

U zemlji u kojoj je umro osmijeh.

Biće 9 stepeni Celzijusa, neki će proslaviti iz inata, a neki iz obijesti. Pjevaće Seka, Meca, Ceca ili Veca.

Praznik rada će stidljivo proći kroz neobrađene njive, puste fabrike, radničke barake, rudarska okna, zatvorene kapije, ugasle dimnjake, otpisane lokomotive i otići zauvijek u sjećanja.

Neće pjevati Silvana, niti će se čuti tužna proleterska sa Konjuh planine.

Radnici će sklopiti protestne transparente, zbunjeni i izgubljeni.

Prvi maj je mrtav.

Živio Prvi maj.

 

Radnicima i građanima Gradačca i Bosne i Hercegovine sretan 1. maj – međunarodnog praznika rada želi Vaš Radio Gradačac i kolektiv JU Centar za kulturu „Ahmed Muradbegović Gradačac.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube