Najnovije vijesti

Danas je Svjetski dan Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca

08/05/2023 | objavio Radio Gradačac
Danas je Svjetski dan Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca
GRADAČAC
Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca obilježava se širom svijeta 8. maja u znak odavanja počasti Henryiju Dunantu, osnivaču Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca i prvog dobitnika Nobelove nagrade za mir, koji je na taj dan rođen. Obilježavanjem ovog datuma ujedno i započinje obilježavanje Sedmice Crvenog križa koje traje do 15. maja. 
Povodom Svjetskog dana Crvenog križa/krsta i Crvenog polumjeseca koji se ove godine obilježava pod sloganom “Sve što radimo, radimo od srca”, Crveni križ Grada Gradačac čestita ovaj značajan Međunarodni dan, svim profeisonalno uposlenim licima, članovima, volonterima, simpatizerima i svim ostalim građanima koji prate i podržavaju rad Crvenog križa u njihovoj zajednici, rekao je Amir Kikić, sekreetar Crvenog križa Grada Gradačac.
Crveni križ Grada Gradačac u prethodnom periodu realizovao je značajane projekte u ispunjavanju svoje misije i uloge u društvu.
Ono što je prioritet djelovanja naše lokalne organizacije jeste rad sa mladim volonterima, učenicima u stjecanju znanja i vještina izvan formalnog procesa obrazovanja i tu postižemo značajne rezultate.  Organizacija takmičenja učenika osnovnih škola iz prve pomoći i programa Upozoravanje na opasnost od mina, zdravstveno prosvjećivanje stanovništva, itd. Opšta promocija znanja i kulture. Slika može predstavljati jedna ili više osoba, poster i tekst
Drugi prioritet rada i djelovanja Crvenog križa Grada Gradačac jeste organiziranje akcija dobrovoljnog darivanja krvi. Značajana aktivnost u obezbjeđenju sigurnih doza krvi neophodne su za nesmetano funkcionisanje zdravstvenog sistema.
Treća važna misija Crvenog križa Grada Gradačac jeste humanitarni rad kada je u pitanju pomoć ugroženom stanovništvu, povremena podjela higijenskih pelena za odrasle, prehrambenih higijenskih paketa hrane, za osobe u stanju socijalne potrebe a prema evidenciji korisnika socijalne pomoći Centra za socijalni rad Gradačac.
Crveni križ Grada Gradačac je domaćin, organizator i učesnik mnogobrojnih edukativnih takmičenja i vježbi spašavanja koje su realizovane prethodnih godina na gradskom, kantonalnom, federalnom i državnom nivou.
Međunarodna organizacija Crvenog križa/krsta i Crvenog polumjeseca djeluje planetarno u slučaju velikih prirodnih katastrofa i oružanih sukoba u obezbjeđenju i distribuciji pomoći ugroženom stanovništvu.
Rad i djelovanje Crvenog križa Grada Gradačac je pozitivno ocijenjena i prihvaćena u društvenoj zajednici zbog svih navedenih činjenica, obzirom da kao organizacija okupljamo veliki broj mladih ljudi/volontera i svoje djelovanje baziramo na univerzalnim principima koji su najveće civilizacijsko dostignuće. To su humanost, nepristrasnost, nezavisnos , neutralnost, dobrovoljnost, jedinstvo i univrezalnost, rekao je Amir Kikić. 
Crveni križ Grada Gradačac povodom ovog značajnog datuma organizovati će akciju dobrovoljnog darivanja krv za stanovništvo sa područja Grada Gradačac dana 11. maja (četvrtak) u prostorijama Crvenog križa Grada Gradačac od 09:00 do 12:30 sati. 
Pozivamo sve redovne davaoce krvi i ostale građane da se odazovu našem pozivu, pručuju iz gradačačkog Crvenog križa.
Radio Gradačac / Crveni križ Grada Gradačac

Comments are closed.

YouTube