Najnovije vijesti

Danas je Svjetski dan pčela

20/05/2024 | objavio Radio Gradačac
Danas je Svjetski dan pčela
FBiH/BiH

Predstavnici Ujedinjenih nacija (UN) su 20. maj proglasili Svjetskim danom pčela i tako značajno potcrtali važnost pčela i sistema oprašivanja za ekosistem. Cilj obilježavanja je da se jača svijest o značaju pčela kao oprašivača i insekta koji ima veliku ulogu u životu ljudi i cijele planete.

Svjetski dan pčela 2024. usredotočen je na temu “Pčela u saradnji s mladima”, koja naglašava važnost uključivanja mladih u pčelarstvo i napore za očuvanje oprašivača, prepoznajući ih kao buduće upravitelje našeg okoliša.

Važnost pčela ogleda se kroz sistem oprašivanja za oko 75% prehrambenih proizvoda što jasno ukazuje da poljoprivreda ovisi upravo o pčelama.

Klimatske promjene utjecale su na ponašanje pčela, koje su zbunjene i nervozne zbog čestih i naglih promjena vremena, a probleme pčelarima zadaje i korištenje insekticida i herbicida u poljoprivrednoj proizvodnji.

Kako bi zaštitili pčele i oprašivače, treba održavati i obnavljati njihova staništa u poljoprivrednim i urbanim sredinama te promovsati biološku kontrolu štetnika i korištenja pesticida.

Preporučuje se i sadnja medonosnog cvijeća i biljaka. U prilog tome sve se više u gradovima na zelenim površinama i u parkovima sadi poljsko cvijeće.

U svijetu postoji oko 20 000 vrsta pčela, a oko 250.000 vrsta biljaka ovisi o pčelama za oprašivanje. O njima postoje brojne naučne studije i još uvijek su predmet istraživanja naučnika i pčelara.

Svim proizvođačima meda želimo uspješne medne sezone uz želju da ovaj datum bude podsjetnik na potrebu očuvanja pčelinjih zajednica i njihove zaštite od različitih uzročnika bolesti, navodi se u čestitki iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Udruženje građana “Pčela” Gradačac će povodom Svjetskog dana pčela u petak 31. maja na gradskoj aleji organizovati prezentaciju pčelinjih proizvoda uz degustaciju palačinaka s medom.

Radio Gradačac / FMPVŠ

Comments are closed.

YouTube