Najnovije vijesti

Danas obilježavanje 28. godišnjice pogibije gradačačkih srednjoškolaca

23/12/2022 | objavio Radio Gradačac
Danas obilježavanje 28. godišnjice pogibije gradačačkih srednjoškolaca
Boračka udruženja

U sjećanje na 23. decembar 1994. godine i pogibiju četvero gradačačkih srednjoškolaca u agresorskom granatiranju danas će se održati prigodna ceremonija na spomen obilježju ubijenoj djeci Gradačca u periodu od ‘92.-’95. godine. Učenici MSŠ “Hasan Kikić” će izvesti program u sjećanje na 35 nevinih djevojčica i dječaka stradalih u skoro četiri ratne godine agresije. Najmlađa od njih Zlata Mehić imala je tek 6 mjeseci.

Djeci Gradačca koja nisu stigla da odrastu danas će se u 10:30 sati pokloniti zvanične delegacije. Simbol njihove nevinosti su i bijele ruže koje polažu učenici gradačačkih škola.

Prije 28. godina na meti neprijateljske teške artiljerije našli su se i školski objekti. Utihnula je gradačačka mladost, ubijena su četiri učenika: Senada i Senad Okanović, učenici drugog razreda Tekstilno-tehničke struke MSŠ „Hasan Kikić“, te Miralem Kadić i Benjamin Bajramović učenici prvog razreda Gimnazije „Mustafa Novalić“. Samo dva dana prije ovog tragičnog događaja stradala su još dva srednjoškolca. Poginuo je Damir Pezerović, a ranjen Almin Baltić, učenici Mješovite srednje škole.

Podsjećamo, kako bi se očuvala uspomenu na djecu koja su nepravedno i surovo zaustavljena na početku svojih života prošle godine otkriven je spomenik u znak sjećanje na stradanja četvero srednoškolaca s ciljem da bude podsjećanje svima koliko je sloboda koju danas uživamo skupo plaćena. Istovremeno je i nada i opomena kako se nešto slično nikome nebi ponovilo.

 

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube