Najnovije vijesti

Danas obilježavanje 29. godišnjice masakra nad civilima na putu Gradačac-Ormanica

30/06/2021 | objavio Radio Gradačac
Danas obilježavanje 29. godišnjice masakra nad civilima na putu Gradačac-Ormanica
Boračka udruženja

Građani Gradačca danas se sjećaju nedužnih civila koji su 1992. godine stradali u stravičnom masakru na putu Gradačac-Ormanica. Na spomen obilježju, mjestu stravičnog zločina, gdje je prije 29 godina ubijeno 16 nedužnih civila danas će se okupiti preživjele žrtve, porodice i prijatelji ubijenih, te zvanične delegacije javnog i političkog života.

Savez boračkih organizacija Gradačac i Organizacija porodica šehida i poginulih boraca grada Gradačac će u 10 sati organizovati prigodan program prisjećanja. Biće položeni vijenci i cvijeće na spomen obilježje u znak sjećanja na žrtve masakra.

U novijoj historiji Gradačca 30. juni 1992. godine podsjeća na najstravičniji događaj Odbrambeno-oslobodilačkog rata, kada je, bez ikakvog vojnog povoda, izvršen prodor na slobodnu teritoriju. U stravičnom masakru stradalo je 16 nedužnih civila koji se se zatekli na putnoj komunikaciji ili svom poljoprivrednom zemljištu. Bio je to najtužniji dan u borbi za odbranu Gradačca.

Brzom intervencijom branilaca, linije odbrane su ponovo uspostavljene, a u mučkom napadu stradali su nedužni civili. I nakon 29 godina, za ovaj zločin nitko nije procesuiran, a prodice žrtava i dalje zahtijevaju kažnjavanje odgovornih. Preživjeli i stanovnici Gradačca imaju obavezu da svojim djelima pokažu zahvalnost i sjećanje na poginule jer se 30. juni 1992. godine ne može i ne smije zaboraviti.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube