Najnovije vijesti

Danas počinje upis prvačića u gradačačkim osnovnim školama

03/03/2023 | objavio Radio Gradačac
Danas počinje upis prvačića u gradačačkim osnovnim školama
GRADAČAC

Na području grada Gradačca jutros je počeo upis prvačića u sedam osnovnih škola. Očekuje se da će do 10. marta biti upisano od 300 do 320 novih školaraca koji će početkom septembra sjesti u đačke klupe.

Mi smo se na Aktivu direktora osnovnih škola dogovorili da upis prvačića za područje grada Gradačca počne 3. marta u 9 sati. U svim školama su obavljene potrebne pripreme za prijem i upis prvačića, rekla je Ervada Sinanović, predsjednica Aktiva direktora gradačačkih osnovnih škola i direktorica JU OŠ „Musa-Ćazoim Ćatić“ Zelinja Donja.

U prvi razred osnovne škole upisuju se djeca rođena od 01.09.2015. do 31.08.2016. godine, koja su dobila poziv iz jedne od sedam osnovnih škola i obavila ljekarski pregled. Oni će od danas sa svojim roditeljima/starateljima moći obaviti upis u školu, gdje će ih dočekati svečarski ambijent kako bi im prvi susret sa školom bio što ljepši i zanimljiviji.

Nakon što se obavi upis đaka prvaka i utvrdi konačan broj za novu školsku 2023/24. godinu počet će pripreme za organizovanje programa „male škole“ predškolskog odgoja i obrazovanja.

Pomažemo maksimalno svojim učenicima da daju najbolje i maksimum od sebe kako bi bili uzorni građani i dobri đaci. Uskoro ćemo organizoivati sastanak sa direktoricom obdaništa „Kolibri“ i nakon što odredimo mjesta za predškolski odgoj i obrazovanje u centralnim i područnim školama obavijestit ćemo roditelje, rekla je za Radio Gradačac direktorica Ervada Sinanović.

U skladu sa Zakonom o osnovnom odgoju i obrazovanju upis u prvi razred osnovne škole na području Tuzlanskog kantona počeo je jučer (2. marta 2023. godine) i trajat će do 10. marta. Realizovat će se u skladu sa rasporedom koji će svaka škola imati istaknut na svom ulazu kao i na službenim stranicama škola. Potrebna dokumentacija za upis djece u prvi razred je ljekarsko uvjerenje za dijete, rodni list djeteta, rodni list oba roditelja i CIPS za dijete.

Očekuje se da će oko četiri hiljade učenika biti upisano u prve razrede osnovnih škola na području TK. Resorno kantonalno ministarstvo pripremilo je ove godine i poklon za sve prvačiće.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube