Najnovije vijesti

Danas se obilježava Dan BZK “Preporod”

20/02/2022 | objavio Radio Gradačac
Danas se obilježava Dan BZK “Preporod”
FBiH/BiH

Dan Preporoda obilježava se kao sjećanje na 20. februara 1903. godine i čin osnivanja društva “Gajret”. Bošnjačka zajednica kulture ,”Preporod” u Bosni i Hercegovini kao pravni sljednik ,,Gajreta“, odredila da se ovaj datum obilježava kao Dan Društva.

Na ovaj dan iz Gradskog društva BZK „Preprod“ Gradačac žele da podsjete javnost da “Preporod” ima stoljetnu tradiciju i da postoji punih 119 godina. Istina, njegovo djelovanje nije bilo u  kontinuitetu jer je ovisilo od tadašnjih politički prilika, tako da je od 1949. godine zabranjeno djelovanje svim nacionalnim Društvima.

Sa dolaskom višepartijskog sistema, 5. oktobra 1990. godine u tadašnjoj sarajevskoj Vijećnici zasijedao je Sabor kojeg su činili uvaženi i ugledni profesori akademske zajednice, koji su  obnovili rad ,”Preporoda” u Bosni i Hercegovini.  

Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” Gradačac od 11. februara 1991. godine, djeluje punih 31 godinu od uspješnog obnoviteljskog rada. Obnoviteljski rad “Preproda” Gradačac zanovio je uvaženi pripovjedač i veliki baštinik vseopće kulture Bošnjačke zajednice rahmetli gop. Muhamed Bego Gradaščević. Za ovaj period “Preporodom” je upravljalo šest predsjednika, a od toga broja  tri su bila muškarca i tri žene, iza čijeg rada su ostavljeni zapaženi, vrijedni i vidni rezultati koji su od značaja i interesa za našu lokalnu zajednicu. Naš rad smo predstavili i napisali u Preporodovoj monografiji, koja će svjetlo dana ugledati u prvoj polovini godine. Pojavom pandemije uzrokavane COVIDOM-19 rad ,,Preporoda“ je uskraćen do daljnjeg, zbog mjera koje su još uvijek na snazi, navode iz BZK “Preporod” Gradačac  povodom obilježavanja  20. februara – Dana Preporoda u Bosni i Hercegovini.

Povodom ovogodišnjeg Dana Preporoda, u narednim danima održat će se nekoliko kulturnih manifestacija u organizaciji Direkcije BZK “Preporod” Sarajevo. Danas će delegacija BZK “Preporod” na čelu s predsjednikom prof. dr. Sanjinom Kodrićem posjetiti mezare prvog predsjednika i osnivača “Gajreta” Safvet-bega Bašagića, te dvojice preminulih predsjednika Preporoda – Muhsina Rizvića i Muniba Maglajlića.

Centralna manifestacija obilježavanja ovogodišnjeg Dana Preporoda je Svečana akademija i koncert koji će se održati u utorak 22. 2. 2022. s početkom u 19 sati u Narodnom pozorištu u Sarajevu. Na koncertu će nastupiti Sarajevska filharmonija i izvesti djela iz opusa mladog bh. autora klasične muzike Amara Jažića.

Radio Gradačac / BZK “Preporod” BiH / BZK „Preporod“ Gradačac

Comments are closed.

YouTube