Najnovije vijesti

Danas se obilježava Dan Preporoda

20/02/2021 | objavio Radio Gradačac
Danas se obilježava Dan Preporoda
Na današnji dan

Dan Preporoda obilježava se kao sjećanje na 20. februara 1903. godine i čin osnivanja društva „Gajret”. Bošnjačka zajednica kulture ,,Preporod“ u Bosni i Hercegovini  kao pravni sljednik ,,Gajreta“, odredila da se ovaj datum obilježava kao Dan Društva.

Na ovaj dan iz Gradskog društva BZK „Preprod“ Gradačac  žele da podsje javnost da ,,Preporod“ ima stoljetnu tradiciju i da postoji punih 118 godina. Istina, njegovo djelovanje nije bilo u  kontunijutetu jer je ovisilo od tadašnjih politički prilika, tako da je od 1949. godine zabranjeno djelovanje svim nacionalnim Društvima.

Sa dolaskom višepartijskog sistema, 5.oktobra 1990. godine u tadašnjoj sarajevskoj Vijećnici zasijedao je sabor kojeg su činili uvaženi i ugledni profesori akademske zajednice, koji su  obnovili rad ,,Preporoda“ u Bosni i Hercegovini.  

Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ Gradačac od 11. februara 1991. godine, djeluje punih 30 godina od uspješnog obnoviteljskog rada. Za ovaj period ,,Preporodom“ je upravljalo šest predsjednika a od toga broja  tri su bila murškarca i tri žene iza čijeg rada su ostavljeni zapaženi, vrijedni i vidni rezultati koji su od značaja i interesa za našu lokalnu zajednicu. Pojavom pamdemije uzrokavane COVIDOM-19 rad ,,Preporoda“ je uskraćen do daljneg, zbog mjera koje su još uvijek na snazi, navode iz BZK,,Preporod“Gradačac  povodom obilježavanja  20. februara – Dana Preporoda u Bosni i Hercegovini.

Radio Gradačac / BZK „Preporod“ Gradačac   

Comments are closed.

YouTube