Najnovije vijesti

Danas se obilježava Prvi maj – međunarodni praznik rada

01/05/2021 | objavio Radio Gradačac
Danas se obilježava Prvi maj – međunarodni praznik rada
FBiH/BiH

Međunarodni praznik rada – Prvi maj obilježava se širom svijeta, u znak sjećanja na dan kada su radnici u Chicagu štrajkom i protestima počeli da se bore za osmosatno radno vrijeme.

Podsjetnik je to na velike radničke proteste održane u Chicagu 1. maja 1886. godine, kada je u sukobima s policijom poginulo više radnika, a pet je radnika osuđeno na smrt.

Cijelo 19. stoljeće bilo je obilježeno bezdušnim iskorištavanjem radnika. Niske nadnice i višesatni dnevni rad, od 12, čak i 18 sati za odrasle pa i djecu, iscrpljivao je ljude koji su u svim zemljama razvijenog kapitalizma štrajkovima zahtijevali dostojnije uslove rada i života. Štrajkaški pokreti doživjeli su najveći zamah u SAD-u.

Oko 40.000 radnika protestovalo je u Čikagu 1. maja 1886. godine, ističući zahtjeve simbolizirane u tri osmice: 8 sati rada, 8 odmora i 8 kulturnog obrazovanja. Policija je trećeg maja intervenisala i ubila nekoliko demonstranata, a ranila oko 50 radnika. Brojni demonstranti su uhapšeni, a vođe su izvedene pred sud. Petoro ih je osuđeno na smrt, a trojica na dugogodišnju robiju.

HACAT_V46

Drugi kongres Radničke internacionale je odlučio da se od 1890. godine, 1. maja širom svijeta održavaju masovne manifestacije, demonstracije i štrajkovi, kao jedan od vidova klasne borbe Već od sljedeće godine taj dan se slavi kao međunarodni dan opšte solidarnosti radništva.Do kraja 19. i početkom 20. stoljeća dobilo masovne razmjere.

Tokom sljedećih godina radnici su u zapadnim zemljama, uz posredovanje sindikata i sporazumijevanje s poslodavcima, odnosno državom, postigli zapažene uspjehe u borbi za svoja prava pa su s vremenom smirene socijalne tenzije.

Praznik rada je tokom dugog poslijeratnog perioda, najmasovnije obilježavan u socijalističkim zemljama, kada su održavane parade i slične manifestacije.

Međunarodni praznik rada obilježava se velikim marševima, akcijama i demonstracijama, koje organizuju različiti pripadnici i simpatizeri radničkog, sindikalnog i širokog antikapitalističkog pokreta. 

Prvomajski uranak

U BiH su prve demonstracije održane 1906. godine. Nakon Drugog svjetskog rata 1. maj počeo se slaviti u znaku borbe za očuvanje svjetskog mira. I u Hrvatskoj praznik rada počeo se slaviti 1890. godine. Hrvatski radnici istaknuli su zahtjeve u znaku tri osmice. Zagrebački su radnici kao uvod u proslavu te godine održali niz štrajkova i skupova. Prvi maj u Srbiji obilježen je prvi put 1893. godine protestnim skupovima u Beogradu.

U regiji je vremenom postao običaj da se tog dana izlazi na Prvomajski uranak u prirodu.

Posljednjih godina, prvomajski protesti ponovo dobijaju vidove protestnih okupljanja nezadovoljnih radnika, čiji položaj, zbog ekonomske krize, postaje sve teži.

BiH: Tri neradna dana za prvomajski praznik

Prvi maj je jedan od rijetkih praznika oko kojeg se slažu svi u BiH, pa su tako 1. i 2. maj neradni dani i u Federaciji BiH i u RS.

U Federaciji BiH neradni dani zbog prvomajskog praznika će biti 1., 2., i 3. maj, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike. Na dane praznika poslodavci, ustanove, organi uprave i druge pravne osobe ne rade.

Neradni dani povodom Međunarodnog praznika rada u RS su 1. i 2. maj, te 9. maj kada se obilježava Dan pobjede nad fašizmom., saopštilo je i Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS.

                                                                                                                                             

Radnicima i građanima Gradačca i Bosne i Hercegovine sretan 1. maj – međunarodni praznik rada želi vaš Radio Gradačac i kolektiv JU Centar za kulturu „Ahmed Muradbegović Gradačac.

                                                                                                                                              

Radio Gradačac / bhrt.ba

 

Comments are closed.

YouTube