Najnovije vijesti

Dani evropskog naslijeđa u TK: Ove godine u fokusu igre i običaji sjeveroistočne Bosne

25/09/2023 | objavio Radio Gradačac
Dani evropskog naslijeđa u TK: Ove godine u fokusu igre i običaji sjeveroistočne Bosne
KULTURA

Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona i ove godine obilježava Dane evropskog naslijeđa, u okviru kojih se kroz manifestacije i programe u evropskim zemljama pa tako i u Bosni i Hercegovini, želi privući pažnja javnosti na potrebu i obavezu očuvanja zajedničke evropske baštine.

Tako će u periodu od 25. septembra do 19. oktobra 2023. godine, pod pokroviteljstvom Ministarstva za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona i u okviru Dana evropskog naslijeđa, devet ustanova kulture sa područja Tuzlanskog kantona realizovati manifestaciju „Igre i običaji sjeveroistočne Bosne kao Evropsko naslijeđe“.

Manifestaciju će realizovati kroz više programa i događaja: JU Bosanski kulturni centar TK, JU Arhiv TK, JU Narodno pozorište Tuzla, JU Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić, JU Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog naslijeđa TK, JU Bosanski kulturni centar „Alija Izetbegović“ Kalesija, JU Bosanski kulturni centar Gračanica, JU Centar za kulturu i informisanje Srebrenik i JU Centar za kulturu „Ahmed Muradbegović“ Gradačac. Partner u projektu je JP Radio-televizija Tuzlanskog kantona.

Zahjev za učešće u ovom projektu, koje Ministarstvo finansira za 24.000 KM, poslat je prema svim jedinicama lokalne samouprave u Tuzlanskom kantonu i zadovoljstvo nam je da smo nakon mjesec dana pripreme, uspjeli kreirati jedan kvalitetan program. Vjerujem da će svi programi obogatiti kulturnu scenu u Tuzlanskom kantonu, stanovništvu pružiti mogućnost da svoje vrijeme upotpune na kvalitetan način, istakao je Damir Gazdić, ministar za kulturu, sport i mlade u Vladi Tuzlanskog kantona.

Prva u okviru 12 programskih aktivnosti održana je danas. Arhiv Tuzlanskog kantona i Srednja građevinsko-geodetska škola Tuzla su priredili izložbu „Biseri tuzlanske arhitekture“, a koja se sastoji od izložebenih panoa koji su prezentacija istraživanja Arhiva TK, te maketa koje su radili učenici. Nakon predstavljanja u zgradi Arhiva TK, izložba će biti preseljena u izložbeni dio na tuzlanskom Sonom trgu.

JU Centar za kulturu „Ahmed Muradbegović“ Gradačac će u srijedu, 18.10.2023. godine, u Gradskom kinu s početkom u 19:00 sati organizovati program pod nazivom „Šetnjom kroz etno avliju“.

Na danas održanoj press konferenciji u JU BKC TK predstavljen je program manifestacije, a ono što su pripremili u svojim ustanovama prezentirali su Omer Zulić, v.d. direktora JU Arhiv Tuzlanskog kantona, Nermin Hodžić v.d. direktora BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija i Nadira Duraković, direktorica JU Centar za kulturu “Ahmed Muradbegović” Gradačac, koji su bili saglasni u tome da je umrežavanje ustanova kulture u jednom ovako velikom projektu značajan iskorak Ministarstva kulture, sporta i mladih TK, koje je prepoznalo važnost obilježavanja Dana evropskog naslijeđa u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Ponosni smo na činjenicu da je Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona inicijator ovog projekta i idejni tvorac ove manifestacije i drago nam je da je resorno ministarstvo to prepoznalo i Dane evropskog naslijeđa visoko pozicioniralo kada su u pitanju kulturne manifestacije u Tuzlanskom kantonu, rekao je Benjamin Bajrektarević,  stručni saradnik za fundus umjetnina i kulturnu baštinu u BKC Tuzlanskog kantona.

Programi se nastavljaju 7. oktobra kada Narodno pozorište Tuzla organizuje izložbu „Kostimograsfska transpozicija bosanske nošnje na sceni Narodnog pozorišta Tuzla“ i bit će održavani u šest gradova i općina Tuzlanskog kanatona, sve do završne manifestacijekoja će biti održana 19. oktobra u Etno Avliji Mačkovac kod Banovića.

Program manifestacije:

Ponedjeljak, 25.09.2023. 11:00 sati, Arhiv TK, Tuzla

JU Arhiv Tuzlanskog kantona i JU Srednja građevinsko-geodetska škola Tuzla

„Biseri tuzlanske arhitekture“

Subota, 07.10.2023. 12:00 sati, Narodno pozorište Tuzla, Tuzla

JU Narodno pozorište Tuzla „Kostimograsfska transpozicija bosanske nošnje na sceni Narodnog pozorišta Tuzla“

Ponedjeljak, 09.10.2023. 18:30 sati, Velika galerija BKC TK Tuzla

JU BKC TK Tuzla „Izložba narodnih nošnji sjeveroistočne Bosne“

Srijeda, 11.10.2023. 11:00 i 18:00 sati, poligon Druge osnovne škole Gračanica i  prostorije JU BKC Gračanica

  • JU BKC Gračanica i JU Druga osnovna škola Gračanica „Tradicionalne dječije igre s područja Gračanice“ ,
  • Panel diskusija o zaboravljenim dječijim igrana Gračanice i okoline

Četvrtak 12.10.2023. 13:00 sati, JU Biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla

JU  Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“, promocija knjige „Čitanka nematerijalne kulturne baštine“, Enes Kujundžić

Petak, 13.10.2023. 14:00 sati, Mala galerija BKC TK Tuzla

JU Specijalna biblioteka Behram-beg „Stare i rijetke knjige iz historije i etnologije u Legatu dr. Ismeta Smailovića“.

Petak 13.10.2023. 15:00 sati,Velika galerija BKC TK Tuzla 

JU BKC  TK  Tuzla, Stručno-naučno savjetovanje na  temu „Igre i običaji sjeveroistočne Bosne“

Subota 14.10.2023. 19:00 sati, Velika sala BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija

JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija “Lijepa li si Kalesijo naša” – revija narodnih nošnji sa područja općine Kalesija.

Utorak 17.10.2023. 19:00 sati, Kino dvorana Centra za kulturu Srebrenik

JU Centar za kulturu i informisanje Srebrenik “Pamtim Bosno“ – dramsko-muzički performans

Srijeda 18.10.2023. 19:00 sati, Gradsko kino Gradačac

JU Centar za kulturu „Ahmed Muradbegović“ Gradačac, „Šetnjom kroz etno avliju“

Četvrtak 19.10.2023. 15:30 sati, Etno avlija Mačkovac

JU Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog naslijeđa Tuzlanskog kantona „Etno lokaliteti u očuvanju i afirmaciji igara i običaja sjeveroistočne Bosne“

Radio Gradačac / JU BKC TK

Comments are closed.

YouTube