Najnovije vijesti

Delegacija 2. pješadijskog (rendžerskog) puka OS BiH posjetila Gradačac

21/10/2021 | objavio Radio Gradačac
Delegacija 2. pješadijskog (rendžerskog) puka OS BiH posjetila Gradačac
GRADAČAC

Danas je delegacija 2. pješadijskog ( rendžerskog ) puka Oružanih snaga BiH posjetila Gradačac. Gradonačelnik Edis Dervišagić upriličio je prijem na kojem se razgovaralo o osnivanju Odjeljenja muzeja puka.

Predstavnici 2. pješadijskog puka OS BiH ovom su prilikom predstavili idejni projekat muzeja koji obuhvata izložbene sale sa bogatom zbirkom, multimedijalnu salu, biblioteku, galeriju te vanjsku postavku na 5000 m2 sa 18 različitih vanjskih eksponata. Prema riječima oficira za planiranje i operacije, pukovnika Elmira Mahmutbegovića,  cilj je da vojni muzej obuhvati sve prikaze ratnih dešavanja od 1992. do 1995. godine kako bi se iskoristila obrazovna komponenta artefakata.

Gradonačelnik Edis Dervišagić je podržao ovu ideju i istakao da u narednom periodu će se definisati koraci pomoći realizaciji Odjeljenja muzeja u krugu kasarne Dubrave. Također je kazao da su ovakvi projekti veoma bitni ne samo za Gradačac nego i za čitavu našu regiju kako bi se određene historijske činjenice otrgle od zaborava i prenjele na mlađe generacije.

Završetkom Glavnog projekta izgradnje muzeja bit će organizovan radni sastanak s predstavnicima svih gradova i općina s područja Tuzlanskog kantona kako bi se tačno definisali budući koraci oko podrške ovog važnog projekta za naš kanton.

Radio Gradačac / Grad Gradačac

Comments are closed.

YouTube