Najnovije vijesti

Delegacija Vlade TK u posjeti općini Gradačac, Izraženo obostrano zadovoljstvo projektima izgradnje škola i vodosnadbijavanja

06/09/2017 | objavio Radio Gradačac
Delegacija Vlade TK u posjeti općini Gradačac, Izraženo obostrano zadovoljstvo projektima izgradnje škola i vodosnadbijavanja
GRADAČAC

Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona, koju je predvodio premijer Bego Gutić, posjetila je danas općinu Gradačac gdje se upoznala sa nekim od najznačajnijih projekata čija realizacija predstavlja opšti interes za sve građane.

U fokusu razgovora bila je izgradnja dvije područne škole, u Vučkovcima i na Požarikama. U ime Vlade TK, premir Gutić izrazio je jasnu i nedvojbenu podršku izgradnji ovih škola, te rekao da je od strane menadžmenta OŠ „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“ informisan da se polovinom ovog mjeseca očekuje polaganje kamena temeljca za izgradnju područne škole u Vučkovcima.

„Tu smo da pokušamo riješiti određene probleme koji su se pojavili, posebno kod projekta na Požarikama i želim da se zahvalim načelniku općine Gradačac koji je nedvosmisleno izrazio spremnost da, u okvirima svoje nadležnosti, pomogne u rješavanju problema dobijanja urbanističke dozvole i svih drugih problema koji prate ovaj projekat, a koji imaju veze sa lokalnom administracijom“, rekao je za Radio Gradačac premijer Bego Gutić.

Podsjećamo da je Vlada TK kroz program kapitalnih investicija odobrila po 280.000 KM za izgradnju školskog objekta područne škole Vučkovci i II etapu izgradnje Područne škole u MZ Požarike, a da je općina Gradačac u budžetu za ovu godinu predvidjela 100.000 KM za izgradnju škole u Vučkovcima. Do izgradnje objekta učenici će nastavu pohađati i prostorijama mekteba.

Kako je tokom sastanka najavljeno, u skladu sa mogućnostima, u općinskom budžetu za narednu godinu biće planirana sredstva za školu na Požarikama, dok će urbanistička dozvola za ovaj objekat biti izdana u narednih nekoliko dana. Njome će biti naloženo rješavanje imovinsko – pravnih odnosa, za šta se očekuje saradnja Ministarstva obrazovanja i općinskih Službi.

„Sve nadležne općinske Službe i općina Gradačac su na raspolaganju za pripremu dokumentacije i prevazilaženje određenih problema koje u ovom momentu imamo oko izgradnje škola“, rekao je načelnik općine Gradačac Edis Dervišagić izražavajući zadovoljstvo što je konačno došlo do realizacije tih projekata.

Delegacija Vlade TK upoznala se sa nastavkom projekta vodosnadbijevanja. „Prošle godine smo napravili jedan sporazum, Vlada TK i općina Gradačac, koji je potvrdila i Skupština TK, kojim smo se obavezali da ćemo na godišnjem nivou negdje oko 400.000 KM izdvajati za projekat vodosnadbijevanja na području općine Gradačac. To je vrlo značajan projekat, ne samo za općinu nego i za Vladu kantona, jer na ovaj način općina Gradačac rješava pitanje vodosnadbijevanja za najveći broj stanovnika općine“, rekao je premijer Gutić za Radio Gradačac.

Na sastanku u općini Gradačac bilo je riječi i o problematici izgradnje infrastrukture u povratničkim naseljima, te projektima Ministarstva saobraćaja i turizma. Ministar Mirsad Gluhić naglasio je potrebu što skorijeg zaživljavanja turističkog ureda u Gradačcu, čime bi se kvalitetnije iskoristili turistički potencijali koje Gradačac ima.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube