Najnovije vijesti

Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona boravila u Gradačcu

07/04/2021 | objavio Radio Gradačac
Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona boravila u Gradačcu
GRADAČAC

Jučer je delegacija Vlade Tuzlanskog kantona na čelu s premijerom Kadrijom Hodžićem boravila u radnoj posjeti Gradačcu. Sastanak s gradonačelnikom Edisom Dervišagićem i pomoćnicima održan je u sali za sjednice Sportske dvorane u Gradačcu.

Na sastanku se razgovaralo o aktuelnim temama i prioritetnim problemima s kojim se Gradačac kao lokalna zajednica suočava. Kada su u pitanju konkretni projekti, posebna pažnja je posvećena ekološkim projektima, školstvu i poljoprivredi na području grada Gradačac.

Premijer Kadrija Hodžić je izrazio zadovoljstvo da se nalazi u Gradačcu koji je između ostalog i nosilac prestižnog priznanja „Globallocal“ koja se dodjeljuje za kreiranje dobrog ambijenta za razvoj poduzetništva u Srednjoj i jugoistočnoj Evropi u kategoriji „Najbolje lokalne zajednice u 2019. godini“.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK Vahidin Smajlović je kazao da je na sastanaku postavljeno dosta pitanja od strane predstavnika službe Grada Gradačac koji se odnose na ovo ministarstvo. Jedno od pitanja bilo je i sufinansiranje rada prečistača otpadnih voda u Gradačcu. Troškovi rada samog prečistača iznose preko 100.000 KM. “Smatram da je to veoma bitno pitanje i predložio sam da službe Grada Gradačac dostave inicijativu vezano za finansiranje troškova rada prečistača koje bi ministarstvo i Vlada razmotrili kako bi se planirala finansijska sredstava za ovaj veoma bitan ekološki projekat u Gradačcu”, naglasio je ministar Smajlović.

Gradonačelnik Edis Dervišagić je izrazio zadovoljstvo posjetom Premijera i resornih ministara kazavši „da su otvorene sve aktualne teme i pokušali smo naći odgovore na mnoga pitanja s kojima se u našoj lokalnoj zajednici susrećemo a koja ne možemo riješiti sami bez pomoći viših nivoa vlasti. Akcenat smo stavili na pitanja raspolaganja obradivih poljoprivrednih zemljišta na području grada Gradačac za koja smatramo da su naše najveće prirodno bogastvo i da se u ovom momentu nedovoljno koriste u svrhe u koje treba da se koriste i mislim da smo danas to pitanje otvorili koje ćemo u narednom periodu prioritetno riješavati“. Također na području grada Gradačac postoji nekoliko objekata koji su korišteni u svrhu školstva a koje trenutno niko ne koristi i potrebno ih je prenamjeniti i spriječiti dalje devastiranje tih objekata. Gradonačelnik je kazao da vjeruje da će ovaj sastanak polučiti pozitivne rezultate i da će otvorena pitanja konkretizirati u vidu određenih odluka i zaključaka koje ćemo zajedno usaglašavati.

Nakon sastanka sa gradonačelnikom i njegovim saradnicima, delegacije Kantonalne vlade i Grada Gradačca posjetile su kompanije „Dukat-Laktalis“ i „IMK Kula Gradačac“.

Inače ovo je prva službena posjeta delegacije kantonalne Vlade, od njenog imenovanja, Gradskoj upravi Grada Gradačac a obje strane izrazile su zadovoljstvo ovim susretom, neposrednoj komunikaciji i međusobnim razumijevanjem koje može doprinijeti bržim rješavanjem postojećih problema.

Radio Gradačac / Grad Gradačac

Comments are closed.

YouTube